Бивш здравен министър: Коронавирусът е коварно заболяване, не знаеш, че си болен

Коронавирусът е коварно заболяване, от което човек може да няма и идея, че е болен. Аз съм от тази група хора, заяви пред Нова тв бившият здравен министър и коремен хирург проф. Радослав Гайдарски.

Той знаел, че е контактен с болни и затова си направил PCR тест, който се оказал положителен. Медикът нямал никакви оплаквания – нито температура, нито треска, но се оказва, че има сериозни смущения в белия дроб. Насищането с кислород било доста под 90%.

„Доста неприятно. Много хора трябва да минат от там, може би, от тези, които непрекъснато дават съвети, за да видят как протича 24-часово лечение на болен. Всеки дава съвети, но това е най-лесното нещо”, сподели бившият здравен министър. Проф. Гайдарски бил хоспитализиран, но вече е в дома си и с два отрицателни теста.

„Това е едно коварно заболяване, за което в самото начало заразения може и да не разбере, че го има. Аз съм от тази група. Нямах никакви оплаквания, нито смущения във вкусовите качества. Понеже бях контактен с няколко заразени, реших да си направя тест. Той се оказа положителен. Когато колегите ми настояха да остана в болницата, реших, че искат да ме сплашат малко и преувеличават картината”, разказа проф. Гайдарски.

Шефът на Реанимацията на болница „Токуда“, където работи екс министърт – проф. Николай Младенов, обаче преценил, че състоянието на колегата му не е било добро. Радослав Гайдарски не е усетил развитието на пневмонията, която обаче екипът му забелязва на рентгенова снимка.

„Насищането на кислород в белия ми дроб беше около 74%, а трябва да е около 96%. При мен беше много ниско, но аз не го усещах. Имаше нещо като слабост на организма, но нямаше температура, нямаше кашлица, нямаше нищо”, добави проф. Гайдарски.

Според него ситуацията в COVID отделенията не може да бъде описана, а само човек, който го е преживял, разбира ужаса да си настанен или да работиш в такова отделение. Той е на мнение, че трябва да се прибегне към пандемичния план. Системата е предложена преди години, одобрена е и от американските служби.

Според него 1000 лева са малко за медиците на първа линия, в други държави давали по 4000 евро.

По време на пандемията с птичия грип у нас е била разработвана програма за борба с пандемиите и тя е била приета изключително добре в САЩ. Добре би било, ако я използват и сега, заяви професорът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *