Бивш областен управител с двама съдружници захванаха мащабно строителство в Банско

Строителство на нова търговска сграда в Банско стартираха бившият зам. областен управител и настоящ общински съветник в ОбС – Банско Костадин Дурчов чрез фирмата си „Дуримекс“ ЕООД, санданският бизнесмен Георги Гунчев „Пирин спорт България“ ЕООД и благоевградчанинът Лъчезар Попдимитров чрез „Снежен свят“ ЕООД. Работата по новия търговски център е започнала само преди няколко дни, а по план строителството трябва да приключи за 6 месеца, или 180 дни.

От информационната табела на обекта е видно, че на мястото на досегашните едноетажни сгради ще бъде издигната нова двуетажна с модерна визия. От нея става ясно още, че строителните работи предвиждат пристройка, надстройка и реконструкция на съществуващи търговски обекти, информира в. „Струма“.

Вчера на мястото усилено се работеше, а фирмата изпълнител е „Лесострой 2010“ ЕООД на Димитър Даутов.

Тримата съинвеститори са собственици и на досегашните едноетажни сгради, които функционираха като търговски обекти, и в тях се помещаваха магазини за сувенири и спортни стоки.

„Има още един собственик – „Джовани Голд“ – София, който също е съинвеститор, но той няма да прави промени и си запазва магазина в стари граници, както е досега. Проектът предвижда разширяване на съществуващите сгради с около 3 метра откъм гърба и вдигане на още един етаж. В новата сграда ще има общо девет помещения, като част от тях ще бъдат обединени за по-голямо пространство. Те ще бъдат използвани единствено за търговски помещения“, каза К. Дурчов.

Извън стартиралата вече инвестиция той сподели, че периодът е много труден за всички, а надеждите са тази пандемия да отшуми и да бъде спасен зимният сезон.

„Туризмът е свързан с всички други отрасли. Как ще се развият нещата занапред, зависи от ситуацията с коронавируса. Както по Черноморието няма да отворят много хотели и ресторанти, така и тук е възможно това да стане”, коментира Дурчов и допълни, че собствениците на търговски помещения в Банско са склонни и на компромиси за сезона по отношение на цените за наеми.

„Ако има зимен сезон, естествено, сме склонни и на компромиси. Всичко е въпрос на договорки и разбирателство с наемателите, разбираме ситуацията, тежестта е върху всички, не само върху хотелите. Самият хотелиерски и ресторантьорски бизнес е свързан с много други отрасли”, каза още Дурчов.

Другите двама инвеститори от години имат бизнес в курорта. Санданчанинът Георги Гунчев притежава магазини за спортни стоки в Сандански и Петрич. Лъчезар Попдимитров пък е сред първите търговци, започнали дейност в курорта. Той дори си е половин банскалия, тъй като от години живее в града. Стартира бизнеса си там още от първата година след изграждането на кабинковия лифт в Банско и успява да се задържи въпреки огромната конкуренция. Мъжът има още един магазин в района на начална станция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *