Бизнесмен купи „замразения” от години мегакомплекс на 28 дка в с. Баня

Бизнесмен купи „замразения” от години мегакомплекс на 28 дка в с. Баня

Един от най-големите бизнесмени и предприемачи в България – Паскал Дойчев, е новият собственик на изграден преди няколко години комплекс в разложкото село Баня, но „замразен” заради дългове на предишния собственик, пише в. „Струма“. Параметрите по сделката не са ясни, но тя вече е факт. Комплексът е изграден на 28 дка площ и се състои от около 13 двуетажни къщи, всяка със самостоятелно джакузи пред входа и няколко по-големи сгради, всички напълно довършени, но захабени от годините, през които не са поддържани и стопанисвани.

Обектът е реализиран в бума на строителството през миналото десетилетие, но няколко години по-късно кризата не подмина инвеститорите на спрягания като най-модерния по онова време в Югозапада мащабен обект. Заради огромни задължения почти изцяло довършеният комплекс премина в ръцете на банката кредитор, а оттам и в ръцете на съдия-изпълнител. Неколкократно неизползваното имущество на фирмата длъжник, в т.ч. хотелско обзавеждане, кухненско и градинско оборудване, бе обявявано на публична продан, но купувач за целия обект през годините така и не бе намерен въпреки проявявания инвеститорски интерес към него. Амбициите на Паскал Дойчев са да изгради нова перла в Югозапада – модерен 5-звезден обект.

По информация на медията ни Паскал Дойчев е проявил интерес и към общинския минерален плаж и футболното игрище, които са в непосредствена близост до комплекса. От община Разлог потвърдиха, че има инвеститорски интерес към двата обекта.

„В посока отдаване на концесия действително има проявен интерес и очакваме да ни бъде представен подробен идеен проект, за да видим какво е реалното инвестиционно намерение. Целта ни е да се получи нещо добро, което да осигури възможност на гостите, отсядащи в къщи за гости и хотели, които не разполагат със собствени плажове, да се възползват от една качествена услуга. Това, което се коментира, е да бъде изграден и СПА център към плажа. Целта е да се направи нещо добро, което да предоставя качествени услуги и което ще вдигне нивото на селото. Общината няма възможност да поддържа обекта на достатъчно високо ниво и концесия е добро решение“, поясни заместник-кметънт по строителството Иван Гюров.

Минералният плаж е включен и в проекта на Годишна програма за управление и разпореждане с имотите общинска собственост за 2020 година, който ще бъде гласуван на предстоящата общинска сесия в четвъртък. От нея е видно, че се предвижда отдаването му на концесия с максимален срок от 35 години. Според вписания в програмата План за действие на общинските концесии проектът на концесията се предвижда да бъде в посока строителство на Спортно-оздравителен воден комплекс, ситуиран в с. Баня, на терена на съществуващ открит 50-метров плувен басейн, захранен с минерална вода. Площта на земята е 10 323 кв.м, а предназначението на имота е за център за активен отдих и плувни спортове. Строителните дейности, които се предвижда да се включат в концесията, са извършване на частична рехабилитация и ремонт на обекта, изграждане на нов термален басейн и нов детски басейн.

Това не е първата инвестиция, която Паскал Дойчев прави в района. Припомняме, че той е собственик и на „Гранд Хотел Банско”, а от няколко месеца и на автогарата в курорта, която смята да присъедини към обекта си и да изгради модерна спортна инфраструктура и паркинг. Продажбата на автогарата предизвика смут и притеснение сред жителите на Банско и след преговори с общинското ръководство бе постигнато споразумение част от имота да продължи да съществува като автогара в следващите две-три години, докато община Банско направи необходимото за изграждане на нова автогара.

Това не е и първият инвеститорски интерес към минералния плаж в Баня. Преди около три години благоевградският бизнесмен Иван Чапов депозира инвестиционно намерение да изгради балнеотермален център. Бе стартирана и процедура по отдаване на концесия, която бе за строителство на „Център за активен отдих и плувни спортове“. Коментираната тогава цена по концесията бе за около 1 млн. лева. По-късно обаче Чапов се отказа от намеренията си и концесия не бе обявена.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *