Бизнесмен от международен скандал вдига спа център с басейни в Марикостиново

Бизнесмен от международен скандал вдига спа център с басейни в Марикостиново

Софийски бизнесмен влиза в хотелиерския бизнес на петричкото село Марикостиново с къща за гости с 20 стаи, административна сграда с 50-местен ресторант, спа център и 2 басейна. Новата инвестиция ще е в местността Хана на селото, известно с минералната си вода. Възложителят – фирма „Юротим” ООД, възнамерява да се върже към находището на минерална вода „Марикостиново“ с дълъг 775 метра водопровод, за да може да вкара в спа центъра и басейните до 0,2 л/сек вода, или 6253 кубика годишно.

Вода има – при капацитет 8,61 л/сек сега се харчат само 1,872 л/сек. Последните са дадени на софиянеца Михаил Захариев, който строи хотелски комплекс с 50 стаи за нощуване и спа център, както и за туристическите обекти на петричанина Симеон Мантарлиев – хотели, бунгала, двуетажни къщи, ваканционно селище и няколко басейна.

„Юротим” ООД е собственост на Сашо Тодоров Дерменджиев. Неговото име нашумя преди няколко години около любопитен международен скандал, който стигна до Районния съд в Пенсилвания. Там през 2009 г. американската Комисия по ценни книжа и борси подаде оплакване срещу швейцареца Лорен Колер за неправомерно облагодетелстване, като използвал предварително непублична информация, за да купи акции на фармацевтична компания преди сливането й с друго дружество, предава в. „Струма“.

Според жалбата част от сделката била направени с пари на Дерменджиев, който по онова време бил съдружник на швейцареца. Комисията твърдеше, че печалбата на съвместната им фирма от продажбата на акциите след сливането била 387 000 долара, от които 74 000 долара се падали на Дерменджиев. В крайна сметка съдът установи, че Колер не е действал с измама, и българинът не само не бе съден, но дори получи в банковата си сметка неочакваната печалба.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *