Бизнесът против да плаща първите 3 дни болнични заради COVID-19

Да бъде премахнат данък дивидент, както и да отпадне задължението на работодателите да заплащат първите три дни от болничните. Тези мерки срещу последствията за икономиката ни заради коронавируса предлагат от Българската търговско-промишлена палата (БТПП). Така според съсловната организация ще може да се избегне свиването на производството и продажбите на компаниите и евентуалното съкращения на служители.

Работодателите приветстват мерките, предприети от правителството досега във връзка с COVID-19, но искат но искат да участват в кризисния щаб, за да могат да наблюдават процесите с вируса и да могат да дават предложения.

Според Олга Чугунска, експерт „Икономически анализи и политика“ към БТПП, епидемията ще окаже влияние върху българската икономика, но е трудно засега да се прецени в каква степен ще ни засегне. Водещи международни организации, като ОИСР, намалиха прогнозите си за световния растеж от 2.4% през 2020 г. спрямо прогнозирания 2.9% в предишния доклад на ОИСР от есента.

„Виждаме, че е тежко засегнат един от основните търговски партньори на България – Италия заема трето място в българския износ и второ във вноса ни за 2019 г. до м. ноември“, коментира Чугунска пред „Монитор“.

Най-засегнатите области в Италия генерират около 30% от БВП на страната и това ще се усети и у българските компании, търгуващи с италиански контрагенти.

Проучванията на БТПП показват, че компаниите очакваха по-добри резултати през 2020 спрямо 2019 г., но забавянето на световната икономика и паниката у хората заради вируса въздействат негативно и у нас. От друга страна в резултат на много фактори, в т.ч. на спадналото потребление на петрол, цените драстично намаляха, което у нас ще рефлектира върху намаление на цените на природния газ.

Според Томчо Томов, ръководител на Националния център за оценка на компетенциите към Българска стопанска камара, вече са налице първите признаци на икономическа рецесия и на икономически последици от коронавируса. „При сегнашната рецесия може да се наблюдава намаляване на производството, забавяне на ръста на БВП, оптимизиране на персонал и дори фалити в отделни сектори. Проблеми се очертават за услугите, туризма, търговията и донякъде ИТ технологиите и производства, които зависят от внос“, коментира Томов пред Блумбърг тв. Трябва да се оценят рисковете за съответното предприятие – на първо място от веригите за доставки, които в много сектори вече са нарушени.

„Българската икономика не е като италианската. Тя е доказала, че е гъвкава в такива ситуации. Ако нашите предприемачи и държавата си свършат работата, няма да се стигне до затваряне на българската икономика и прекратяване на нормалния икономически живот. Точно това трябва да се избегне“, коментира в ефира на Нова тв икономистът и бивш финансов министър Петър Чобанов. По думите това може да се постигне като държавата си плаща навреме по обществени поръчки, за да е ясно, че изпълнителят плаща на подизпълнителя, да е ясно, че няма забавяне на ДДС. „Такива сигнали не се наблюдават, но категорично трябва да избегнем това, което се случи втората половина на 2009 г. Държавата трябва да даде пример, че парите в икономиката продължават да текат”, заяви Чобанов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *