Бизнес и синдикати настояват да се промени мярката 60/40

Бизнес и синдикати настояват да се промени мярката 60/40

Мярката 60/40 трябва да се промени. Около това мнение се обединиха представители на бизнеса и синдикати пред БНТ. Председателят на АИК Васил Велев коментира, че в началото на следващата седмица е задължително да се свика Тристранният съвет.

Велев съобщи, че е внесено предложение мярката 60/40 да стане 100/75. Според него това е постижимо с промяна на трите текста в 151 постановление. Така с 5 пет пъти по-малко средства ще могат да бъдат подкрепени тези, които действително имат нужда от подкрепа.

„Лесно е – когато предприятието работи, то плаща 100% за времето, когато работи. Когато не работи, за времето на принудителен престой – държавата компенсира само за това време със 75% от дневната надница за работниците“ обясни още Велев

Предложението на бизнеса срещна подкрепата и от президента на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов. Според него има законова възможност това да се случи.

„Абсолютно сигурно е, че дизайнът трябва да се промени и това сме го говорили в рамките на една година. Ние сме направили изчисления и съм съгласен, че трябва да се направят корекции. Когато ни поканят, ще сложим предложенията на масата“, коментира Манолов. Според него проблемът не е толкова, че няма пари, а механизмът на бюджета на тяхното използване.

„Предприятията трябва да бъдат подкрепяни по различен принцип. Пенсионерите също“, коментира още Манолов.

Според бившия социален министър Иван Нейков в такава криза и работодателите, и работниците са в една лодка.

„Големият проблем е във философията на мерките досега, а те бяха в един калъп да вкараме всички. Проблемите не са еднакви. Сега трябва да се стигне до всеки бранш, а това иска повече усилия, разнообразяване на мерките“, каза още Нейков.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *