Благоевградските адвокати свалиха доверието си от Висшия адвокатски съвет

Благоевградските адвокати свалиха доверието си от Висшия адвокатски съвет

Адвокатската колегия в Благоевград свали доверието си от Висшия адвокатски съвет/ ВАС /. Решението бе взето на извънредно общо събрание в Благоевград, което бе свикано в събота преди провеждането на избора за членове на Адвокатския съвет. В точка “Разни” в дневния ред на събранието е обсъдено предложението за снемане на доверието от националното ръководство, направено от петричкия адвокат Велик Гогов, което е прието от присъстващите.

“Висшият Адвокатски съвет всячески се опитва да ни попречи да изберем ръководни органи. В събота бе насрочено провеждането на избор на Адвокатски съвет на благоевградската колегия, след като изборът от миналата година бе обжалван и отменен от съда. В петък в 18.30 ч. на електронната поща на колегията е постъпило съобщение от ВАС, че отменя решението ни за провеждане на избора.

Куриозното е, че ВАС отменя решение, което не сме взели. Номерът и текстът на съдържанието са сгрешени, най- вероятно в бързината. Решението на ВАС за отмяна по пощата на избора на АС на благоевградската колегия не е връчен по надлежния ред. Другият мотив за снемане на доверието е, че ВАС не изпълняват решение на общото събрание на адвокатите от цялата страна, което е най- висшият орган“, заяви адвокат Велик Гогов пред в. „Струма“.

По предложение на благоевградския адвокат Красимир Дуков е взето решение да не се плаща членски внос на ВАС до законния избор на АС в Благоевград. Адвокатите в Пиринско приеха декларация, адресирана до председателя на Окръжен съд – Благоевград Катя Бельова, в която настояват да им бъде осигурен нормален достъп до Съдебната палата.

Заради пандемията от коронавирус от половин година е въведен ограничителен режим за външни лица, а адвокатите получават съдебните актове през решетки на прозорците, което не е така в другите районните съдилища и Административен съд. “Липсата на нормална работна среда се отразява на подготовката ни по делата, което е в ущърб на клиентите, които защитаваме. Ако исканията ни за облекчен достъп до съда не бъдат приети, сме готови за стачни действия и протест. Ще направим жива верига до Съдебната палата, за да блокираме работата на магистратите, така както е блокирана нашата”, добави адвокат Велик Готов.

Декларацията, предложена от разложкия адвокат Иван Димитров, е гласувана единодушно. След това адвокатите, участвали в общото събрание, участваха в избора на Адвокатски съвет, който се провежда с бюлетини. За 7-членния ръководен орган се състезаваха 17-те кандидати, официалните резултати ще бъдат обявени днес, в понеделник, съобщи председателят на избирателната комисия адвокат Рангел Бараков.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *