Благоевградските хотели и ресторанти прескочиха 8 декември, но правят резервации за Нова година

По-малко от месец преди студентския празник 8 декември благоевградските хотели и заведения са се притаили и никой не обявява оферти, пише в. „Струма“. Миналата година предложенията на ресторантьорите заваляха още в началото на ноември с надеждата да направят с по-ниски цени дъмпинг на заведенията в Банско, но сега дори най-големите оптимисти не вярват, че до 8 декември държавата ще отпуши работното време на заведенията, което сега е ограничено до 23.30 часа, и че ще позволи използване на пълния им капацитет.

Единственият хотел, който явно има някакви надежди в тази посока, е „Орбита“ край Благоевград, който е направил на страницата си предложение за 8 декември от 105 лв. за 1 нощувка със закуска, куверт и възможност за ползване на басейните в комплекса. От рецепцията на хотела обаче съобщиха, че резервациите били много малко, а и голяма част от тях вече били отказани заради неяснотите около коронакризата.

Същото е положението и с резервациите за Коледа. От хотела признаха, че надеждата им всъщност е за Нова година, тъй като до момента са резервирани около 50% от леглата, макар да не е ясно дали с наближаване края на 2020 г. няма да започне и отказ от резервациите. СПА офертата за Нова година на „Орбита“ за 3 нощувки със закуски /от 30 декември до 2 януари/, 2 басейна и доплащане за новогодишния куверт е 358 лв. най-евтината стая плюс задължителен новогодишен куверт от 140 лв. на човек.

С цените за Коледа и Нова година е готов и хотел „Езерец“ на бившия общински съветник Румен Калайджиев. Той е разработил няколко пакета с минимум 2 нощувки, започващи от 438 лв. на човек и стигащи до 1436 лв. стаята за 4 нощувки около Нова година.

На 31 декември разчита и „Монте Кристо“, собственост на настоящия общински съветник Христо Ковачки. Неговите цени на човек с пакет от 2 нощувки са от 400 лв. до 510 лв. в зависимост от стаята, а за 3 нощувки варират от 450 лв. до 560 лв. Към празничната новогодишна програма и галавечеря на 31.12.2020 в цената е включен още новогодишен брънч /нещо средно между закуска и обяд/ на 01.01.2021.

В надпреварата за клиенти на Нова година се включиха и някои от малките хотели. Двузвездният „Феникс“ в Благоевград например търси по 190 лв. за 3 нощувки със закуска и празнична вечеря, в която алкохолът е само 100 мл на човек, но има и вино по избор.

Традиционно най-високи цени е обявила Димитрина Калъмбова, която преди 2 г. отвори до Рилския манастир „Рилец Резорт & СПА 4“. Дъщерята на приватизатора на „Балкантурист“ Методи Калъмбов е фиксирала за Коледа цени от 320 лв. за 2 нощувки в икономична стая до 1787 лв. за 3 преспивания в президентския апартамент. В цената са включени закуски и вечери на блок маса. За Нова година 4 нощувки в прословутия президентски апартамент са калкулирани на 2030 лв., като явно Калъмбова очаква сериозен наплив от клиенти, защото специално за посрещането на 2021 г. е включила в офертата си 270 лв. за допълнително легло за децата до 12 г., ако родителите им не им наемат отделна стая.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *