Благоевградски адвокат се натъкна на вандалски акт в планината

На поредния вандалски акт в планината се натъкна благоевградският адвокат Васил Васев. По време на кросове в Рила той намерил указателните табели за хижа „Македония”, ски писта „Картала“ и местността Предел увредени и захвърлени на земята, пише в. „Струма“.

„По принцип мястото на тези табели е на разклона за Предел, те са част от международния маршрут Е4. Аз ги намерих малко под връх Исмаилица, огънати на две. Спрях да тичам, поизправих ги. Не знам на кой идиот са му пречили. Първо, ги е изтръгнал от стълба, второ, ги е прегънал и трето, ги е влачил един километър… А в едно мъгливо време там как броим крачките до тези табели, но идиотът няма да го разбере. Бай Ганьо ще се промени, ама друг път!”, ядосва се адвокат Васев, който за последните 4 месеца е пробягал 1100 км в Рила.

Сега е решил да оправи табелите и отново да ги монтира там, където им е мястото – на разклона за Предел. Преди време той имаше идея да инициира доброволческа акция за освежаване на планинската маркировка, но от управата на НП „Рила“ не са дали съгласие.

Въпреки чиновническото безразличие няколко заклети планинари като Васев сами освежават с боя пътеките по традиционния маршрут към Чакалица, Царев връх и Македония, с което улесняват и другите туристи. Адвокатът разказа, че около Карталска поляна имало доста мечета и средната част на пистата била пълна със следи.

„Оня ден на параклиса са видели майка с две мечета. А аз спрях да тичам вечер на челник, че откакто откриха ловния сезон, само пукотевици чувам. Гледам превантивно да вдигам шум. Затова слушам музика през телефона или се провиквам от време на време“, обясни тактиката си за избягване на среща с мечка адвокатът.

Засега само сърни му се пречкали, а веднъж и едно стадо диви прасета над Еленово, признава самотният бегач и планински катерач.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *