Благоевградски баничар влиза в овощарството със 100 дка общинска земя

Над 91 дка общинска земя в землищата на селата Дренково и Селище нае на търгове за 10 г. благоевградчанинът бизнесмен Нейко Червенков, собственик на верига от баничарници и закусвални. Това се случи на повторен търг, като на практика наддаване за по-голямата част от имотите нямаше, тъй като терените явно не бяха особено атрактивни. Всички наети от фирмата на Н. Червенков „НАЙ-2017“ ЕООД земи са били някога плодородни черешови градини, които сега са запуснати, пише „Струма“.

В 32 позиции в търга се включи дъщерята Ивайла Червенкова, която представляваше фирмата, а общинските земи, за които тя кандидатства, са в местностите Узунски рид, Джигурски рид, Чегарица, Гладно бърдо, Марков валог в района на Дренково и местността Веляко, която обхваща територия и в землището на Селище. Само за една овощна градина в тази местност младата дама имаше конкуренция, но съперникът й в наддаването Васил Първанов предложи 3 пъти по-ниска цена и загуби.

Общата площ на наетите от „НАЙ-2017“ ЕООД общински земи е 91 604 кв.м, за които ще плащат на година общо 2104,76 лв. без ДДС наем.

Преди седмица на първия търг за отдаване под наем бизнесменът се пребори за 7327 кв.м овощни градини в същия район. Н. Червенков има свинеферма в с. Логодаж и с наетите вече 100 дка земя той може да кандидатства за финансиране по европейски програми за овощарство.

Близо 30 дка общински ниви пък нае животновъдът от благоевградското село Падеш Антон Тодоровски. Той отглежда крави и телета в двете си ферми в Падеш и Дебочица. Миналата зима стадото му в Дебочица пострада жестоко от нападения на вълци, които убиха 30-ина животни и ловците от местната дружинка се наеха да го отърват от вълчата напаст. Тодоровски даде оферти за наем на 12 ниви, всички в землището на Падеш, с обща площ 28 740 кв.м, и ги нае без конкуренция за общата сума от 316,10 лв. без ДДС на година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *