Благоевградски бизнесмен произвежда защитните облекла за коронавируса

Благоевградчанинът Георги Бижев, който развива бизнес в Габрово ще произвежда защитните облекла за медицинските работници. Завод „Мак“ в Габрово получи поръчката за производство на облекла и маски. Това стана ясно при посещението на премиера Бойко Борисов във фабриката в Габрово, пише struma.com. „40 000 метра плат вече е готов, а от него ще бъдат изработени между 12 000 и 14 000 защитни гащеризони“, сподели Бижев при срещата си с Бойко Борисов.

Облеклото, произведено в габровската фирма е издържало тестовете във военната лаборатория и отговаря на изискванията за водонепропускливост и здравина. Всяко облекло има 50 цикъла на използване.

По изключително надежден начин са защитени и шевовете на облеклата, а материята е такава, че ще запазва от прегряване. Това потвърди и началникът на щаба за борба с корона вируса ген. Венцислав Мутафчийски, който също бе в завода в Габрово. Той ще бъде първият здравен работник, който ще използва новото облекло. Ръководството на завод „Мак“, начело с Георги Бобева е било на среща с премиера на 8 март, заедно с представители на други български фирми.

Тогава те са заявили готовност за незабавно стартиране на производството на облекла и маски. Георги Бижев отдавна е в бизнеса с текстил, а преди години бе и част от управителното тяло на ПФК Пирин. Заедно с Николай Галчев и още няколко бизнесмени, Георги Бижев подпомагаше финансово благоевградския клуб.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *