Благоевградчанин в Шанхай открехна вратата за коронавируса в Китай

В Шанхай вече втора поредна седмица няма регистрирани случаи на коронавирус. Всеки ден се правят изследвания и няма регистрирани. Тук ситуацията е овладяна и всички очакваме в цялата страна да има същите резултати. Това каза благоевградчанинът Димитър Владиков, който е преподавател в университета “Джаотонг“ и директор на българското училище в Шанхай.

„Повечето от фирмите започнаха да работят от 1 март, все още училищата и университети са затворени – там се работи с дистанционно обучение. Кината и стадионите също са затворени. Повечето от ресторантите отвориха. На Свети Валентин всичко беше затворено, на 8 март ресторантите работеха“, разказа той пред България он еър.

Преподавателят коментира и икономическия ефект от епидемията от коронавируса в Китай. И отбеляза, че има абсолютен срив на борсовия пазар.

„Един лидер в онлайн търговия буквално беше на нулата, нямаше абсолютно никакви доставки по интернет. Полетите бяха сериозно ограничени, някои авиокомпании все още нямат полети от и до Китай. Някои прогнозират, че ще отнеме години Китай да се възстанови и да заеме отново позициите си преди кризата“, каза Владиков.

„Всичко има по магазините, но маски още няма. Вижда се в момент на криза колко е важно цялото общество да бъде дисциплинирано и всеки малко или повече се замисля за важните неща в живота. Паниката не води до нищо добро“, завърши той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *