Благоевградчанин: През 2001-2008 г. бяхме шпицкоманда за мачкане на неудобни бизнесмени

Инспекцията по труда в Благоевград е работила като репресивен орган срещу неудобни жители на областта, призна в профила си в социалните мрежи бившият й служител Илия Трунгов.

Повод за този спомен стана ударната проверка на държавните институции в голям магазин за детски играчки, чийто собственик участва активно в протестите срещу правителството, пише в. „Струма“.

„Случващото се в „Хиполенд” не е нещо ново. Преди години и аз бях инспектор в Инспекция по труда. Участвал съм в много акции по съсипване на неудобни хора с бизнес. Как ставаше всичко:

Сутрин директорът на дирекцията казваше на двама инспектори, че ни чакат в Икономическа полиция, там ни товареха като телета в микробуси, казваха да си изключим телефоните и отпътувахме… В конкретния обект влизаме като шпицкоманди. От всички институции, тогава бяха около 27. И от всеки се искаше да напише по няколко акта… Съсипия! Винаги съм имал пререкания с другите проверяващи, защото аз на такива акции актове не пишех. Повечето от написаните глоби, разбира се, не издържаха в съда. Така ще стане, предполагам, и с тези, които ще наложат на работодателя в „Хиполенд”. Целта е друга. Целта е да покажат на другите бизнесмени как работи репресивният апарат на държавата. И успяват! Напуснах Инспекция по труда с отвращение“.

По-нататък благоевградчанинът Ил. Трунгов уточнява, че това се е случвало през 2001-2005 г., когато страната се управляваше от НДСВ, настоящият премиер Бойко Борисов бе главен секретар на МВР, а шеф на инспекцията в Благоевград бе Николай Мавродиев. Нареждането кой бизнесмен да бъде проверяван идвало от прокуратурата. „После обаче стана още по-страшно!“, коментира 47-годишният Трунгов, който работи в инспекцията до 2008 г., а после напуска и започва работа в столицата, в Министерството на отбраната, където остана 2 години.

Припомняме, че през 2011 г. Илия Трунгов бе кандидат за кмет на Благоевград от партията на Яне Янев „Ред, законност, справедливост” и областен координатор на партията. На любопитна снимка от 2005 г. той е заедно с тогавашния зам. председател на ГЕРБ Цветан Цветанов на предизборна среща в жп ресторанта в Добринище.

Срещата била част от предизборната кампания на НДСВ за Народно събрание, като Цветанов е четвърти в царската листа в Благоевградска област, а Бойко Борисов – неин водач. Заедно с двамата са бившата депутатка и зам. председател на НДСВ Марина Дикова, сега адвокат, царският активист от Благоевград Николай Мавродиев, бивш шеф на Областната инспекция по труда, благоевградският ортопед д-р Красимир Спасов, съпругата на бившия шеф на БОП Мирослав Писов, който бе един от осъдените за смъртта същата 2005 г. на Ангел Димитров-Чората – Биляна Коцакова, както и бившият шеф на Регионалния център по здравеопазване д-р Анатоли Тачов.

В момента Трунгов живее в София и работи в строителството. За последно с политика се занимава на миналогодишните местни избори в Благоевград, когато подкрепи независимия протестър Александър Стамболийски, но ОИК отказа да го регистрира и той така и не успя да участва в изборите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *