Благоевградчани алармират: Изсичат се здрави кипариси по ул. „Иван Михайлов“

Благоевградчани алармират: Изсичат се здрави кипариси по ул. „Иван Михайлов“

Кипарисите, които община Благоевград изсича в зеления остров между двете платна на ул. „Ив. Михайлов“, са напълно здрави, а по стволовете им няма хралупи, сигнализират във вестник „Струма“ граждани, възмутени от поголовната сеч. Читателите недоумяват защо е нужно да се унищожават дървета, садени преди години, с мотив, че кореновата им система е неподходяща, въпреки че тя не е компрометирала асфалтовата настилка.

Потърсихме за коментар ландшафтния архитект в Общинска администрация Венелина Стефанова.

„Наясно сме с чувствителността на хората към зелената система, затова предварително уведомихме публично за подготвената акция по отсичане на кипарисите. Преди да се вземе решение за нея, направихме оглед и излязохме с експертно решение за необходимостта от отстраняване на дърветата. Подобни становища има няколко назад в годините и всички са по сигнали на граждани за опасни корони през зимния период.

Проблемът е, че короните на кипарисите не са оформени, когато е трябвало това да се направи, те са израснали много високи и при натрупване на сняг короните им, които са изключително големи, се накланят опасно над пътното платно, а стволовете им са неустойчиви и създават предпоставки за сериозни инциденти. Сигнали в тази посока в общината има подавани през годините и от инспектори в КАТ – Пътна полиция.

Преди 3 г. един от кипарисите е паднал и стволът му се е счупил вследствие на снеговалеж. По тази причина до момента са премахнати 7 дървета, сега премахваме още 13.

Дънерите в зеления остров между платната на ул. „Ив. Михайлов“ ще бъдат премахнати, а цялата зона ще се реконструира, ще се поднови почвата и ще се засадят 51 японски вишни, които са подходящи за градско озеленяване и в бъдеще няма да създават предпоставки за инциденти. Цялата зона ще се реконструира, тъй като там планираме изграждане и на капково напояване, както и монтиране на арт осветление“, обясни Венелина Стефанова.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *