Благоевградчани броят по 100 лв. за тест за COVID-19

Частната лаборатория „Рамус” в Благоевград за една седмица е направила близо 50 изследвания за коронавирус по най-надеждния метод – PCR (полимеразна верижна реакция), който бе определен от Световната здравна организация като единственият начин със сигурност да се установи, че някой е заразен с COVID-19. До момента всички резултати са отрицателни, съобщиха за „Струма” от лабораторията.

Пробата включва вземане на секрет от гърлото и изпращането му в София, където е централата на лабораторията, оборудвана с нужната апаратура и специалисти, които да работят с нея, пише в. „Струма“. Изследването става за 48 часа и струва 100 лв.

„Изследваме всички желаещи, повечето са млади хора, върнали се от чужбина или такива, които са били в контакт с болни, сред тях има и с грипоподобни симптоми, и хора без всякаква симптоматика”, разказа служител в лабораторията, която е единствената на територията на Югозападна България и един от 20-те клона на фирмата в страната. Той и колегите му са инструктирани при установяване на положителна проба да информират Регионалната здравна инспекция в Благоевград и да дадат там телефон за връзка със заболелия, а от РЗИ са длъжни да пратят втора негова проба в Националната референтна лаборатория в столицата.

По наблюденията на лаборанта благоевградчани идват да си правят частното изследване от страх, но за момента все още няма индикации за масова психоза.

Според управителя на същата лаборатория доц. д-р Росен Михайлов, който е и преподавател в Медицинския университет, паника няма и в столицата, от общо изследваните 1000 души 40 са дали положителен резултат и той е потвърден при повторното изследване в Националната референтна лаборатория, така че сигурността на PCR метода е гарантирана.

„Цената на теста е 100 лв., защото себестойността му е около 90 лв. и в нея са включени както консумативите, така и работата на специалистите и ежедневното транспортиране на пробите до столицата. Освен това ние правим изследването на всички, а във Военна болница същото изследване по този метод струва 200 лв. и го правят само на болните”, поясни за „Струма” доцентът.

Лабораторията предлага и бързи тестове, но те не са надеждни, защото от 10 положителни проби, докладвани в Кризисния щаб, в националната лаборатория само едната проба е дала повторен положителен резултат, даде пример той.

Самите бързи тестове са няколко вида, но най-често ползваните са от 2 вида – единият дава резултати за няколко часа и струва 80 лв., а най-евтиният е с изследване на капка кръв и той е на цена 35 лв.

Според доц. Михайлов всеки, който е притеснен, има право да си провери състоянието на организма.

“Хубаво е хората, които се връщат от чужбина, особено от рисковите страни, да минат поне на бърз тест. Хора с проявена клинична картина обаче не съветвам да идват да си правят изследване”, даде съвет той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *