Благоевградчани възмутени: Строители изсякоха зеления оазис до новата сграда на съда

Благоевградчани възмутени: Строители изсякоха зеления оазис до новата сграда на съда

Зелен оазис от 7-8 дръвчета отсякоха вчера строителни работници, ангажирани с ремонта на сградата на бившия ІІІ учебен корпус на ЮЗУ, предоставена с решение на Общинския съвет на Административен съд – Благоевград. Гневни благоевградчани сигнализират в. „Струма“, че дърветата били над 20-годишни – бор, кестен и др., а декоративното вечнозелено дръвче пред входа на някогашния Учебен студентски експериментален театър било единствено по рода си в целия град, оценено на 5000 лв.

Работници признали на възмутени от масовата сеч граждани, че за него чакали от общината да дойдат да го изкопаят с машина и пренесат на друго място, но като не се появил никой, повалили и него. Проверка установи, че строител е „Хаси Билднер груп” ДЗЗД.

Оказа се, че изсичането на дърветата е с разрешение на общината. От пресцентъра на кметството обясниха, че то било дадено в отговор на искане от Административен съд, в което е посочено, че по одобрен проект на мястото на дърветата трябва да се изгради асансьор за инвалиди, както и вход за арестанти и коли със специален режим, а и да се спазят нови изисквания във връзка с Ковид епидемията.

Разрешението за унищожаването на дърветата е дадено от главния еколог инж. Диана Стефанова и е мотивирано с изключенията, вписани в Наредбата за изграждане и опазване на зелената система в общината, едно от които дава право на сеч при строителство на сгради, съоръжения, пътища и обекти при доказана невъзможност за запазването им след одобряване на инвестиционния проект.

Въпросът на благоевградчани е колко наложителна е била сечта на всички дървета. „Няколко пъти бях на оглед на място в търсене на вариант поне едно от дърветата да се запазят, но такъв нямаше“, заяви зам. кметът по строителството на Благоевград инж. В. Трошанов. Той отрече да е обсъждано изкопаване и преместване на дървета. „Разстоянието е малко, а машината е голяма, няма как да влезе в зоната“, обясни зам. кметът. В опит да смекчи възмущението на хората той информира, че строителната фирма е задължена да засади два пъти повече фиданки от отсечените на посочени от общината места.

Това обаче е дежурен отговор при всички подобни ситуации и едва ли ще успокои благоевградчани, които загубиха и този малък зелен оазис.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.