Благоевградчани в очакване да отворят парк Бачиново от утре

„Тази сутрин ми изтече карантината и първото ми излизане е да напълня вода“. Разговорът е пред чешмичката на Бачиново край Благоевград, където няколко души търпеливо изчакват на 5-6 метра един от друг. До парка се стига свободно по пътя към м. Бодрост, който не е затворен за движение.

Мъжът обяснява, че е тираджия и изминалите 14 дни е бил в изолация от близките си, пише в. „Струма“. „Не мога да си видя семейството, а утре пак заминавам. Така не се живее, не се издържа!“, казва човекът, докато носи две туби вода към колата си, спряна на отбивката към парка.

Там идват още два автомобила, чиито шофьори също вадят от багажниците туби за вода. Към паркинга на Бачиново достъпът е затворен с ограничителни ленти, каквито са опънати и в началото на пешеходната алея. Районът, който е едно от любимите места за разходка на благоевградчани, е пуст, ако не се броят идващите да си напълнят вода и семейство колоездачи на площадката за екстремно колоездене.

„Вкъщи не се издържа, децата искат разтоварване, имат много енергия, която в един апартамент няма как да изразходват“, откровена е дамата. Затова със съпруга й решили да покарат семейно колела. „По-здравословно е, отколкото да стоим затворени у дома. Изолацията се понася трудно от всички, но за децата си е направо проблем“, допълва силната половинка във фамилията. И двамата са категорични, че при спазване на дисциплина разходките в парковете трябва да се разрешат.

С въвеждане на забраната от 21 март със заповед на министъра на здравеопазването благоевградчани хукнаха по околните баири. Стигна се дори до прецедент кметският наместник на с. Делвино да търси съдействие на тел. 112 за ограничаване на наплива от разхождащи се в района на мемориалния комплекс Кръста и селото му, което е в непосредствена близост, от страх да не се заразят с коронавирус предимно възрастните жители, които иначе живеят в изолация.

По заповед на кмета на община Благоевград Румен Томов е позволено от 28 април посещение в паркове и градини за деца с родителите им. Деца на възраст до 12 години могат да бъдат разхождани само от членове на семейството между 9,30 ч и 18,30 ч. по определени маршрути. За собственици на кучета времевият диапазон е всеки ден до 9,30 ч. и след 18,30 ч., информира БНР.

Община Благоевград апелира, жителите при посещение на градски паркове и градини, стриктно да спазват противоепидемичните мерки. Задължителни са: носенето на предпазни маски и спазването на физическа дистанция от минимум 2,5 метра. Влизането и излизане от парковете и градските градини ще се осъществява през обозначените за целта места, както и придвижването по обозначените маршрути. Гражданите трябва да избягват контакт с повърхности, в т.ч. сядане на пейки и в тревни площи.

Остава в сила забраната за посещения на спортни и детски площадки и съоръжения на открити и закрити обществени места. Забранява се консумацията на алкохол на територията на парковете и градините.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *