Благоевградчани отбелязаха 139 години от рождението на Тодор Александров

Благоевградската общественост отбеляза 139 години от рождението на героя Тодор Александров.

С кратко слово Станимир Радулов, общински председател на ВМРО, припомни за живота и делото на българския революционер. На церемонията присъстваха заместник- кметът по култура и хуманитарни дейности д-р инж. Василиса Павлова, заместник – областният управител Иван Стоянов, представители на институции, политически партии, общински съветници, граждани, които положиха венци и цветя пред паметника на Тодор Александров в знак на почит и признателност към делото му.

,,Аз съм оръдие само на идеята за освобождението на Македония и обединението на българския народ. Това съм го доказал с целия си живот като съм пожертвал за тази идея всичко ,освен живота ми, който случайно е оцелял.“

Тодор Александров е роден на 4 март 1881 в покрайнините на Щип. Той е член на Централния комитет и лидер на Вътрешната македонска революционна организация. С името на Тодор Александров са свързани едни от най-героичните страници на ВМРО. Войводата проявява изключителна храброст по време на Балканската война. Със своите четници той превзема Кукуш и го предава на настъпващите български военни части.

Големият патриот намира смъртта си на 31.08.1924 година, като все още не е изяснено напълно кой е истинският подбудител за неговото убийство. На Тодор Александров принадлежи безсмъртната фраза:

“Ако някой ми каже, че не съм македонец, ще му отрежа езика, ако ми каже, че не съм българин, ще му отрежа главата!“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *