Благоевградчани отдадоха почит към Георги Измирлиев-Македончето

Благоевград отбеляза 169 години от рождението на Георги Измирлиев. Общината организира ритуал по полагане на венци и цветя пред бюст-паметника на героя в центъра на областния град. Представители на общинската администрация, институции и граждани сведоха глава пред делото на Георги Измирлиев.

Благоевград се гордее с Георги Димитров Измирлиев, известен като Македончето, родом от Горна Джумая, участвал в подготовката на Априлското въстание като помощник-апостол на Търновския революционен окръг, припомня БНР. Заловен и хвърлен в Търновския затвор, загива в името на свободата, само на 25 години. Сред присъстващите на ритуала пред бюст-паметника на героя отекнаха думите, изречени от революционера пред бесилото, които остават като негов призив и до днес: „Колко сладко е да се умре за свободата на Отечеството”

Наш дълг е да почитаме героите на България, сподели за Радио Благоевград, кметът на община Благоевград Румен Томов. Събитието се проведе при спазването на всички изисквания в условията на извънредно положение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *