Благоевградчани сигнализираха за още надупчени и инжектирани с течност дървета в парка

Някой продължава умишлено да уврежда дървета в парк Ловен дом, за това сигнализираха благоевградчани, притеснени от случващото се.

Както „Струма” вече писа, в началото на месеца вниманието на хората, разхождащи се в парка, бе привлечено от две дървета, в стволовете на които са направени дупки като с бормашина, а вътре е излята течност. „Прилича на киселина, която се пени и издава съскащ звук”, разказаха те, обезпокоени и недоумяващи каква всъщност е въпросната течност, кой и защо е направил дупките…

Тогава от „зеления телефон“ на РИОСВ, както и от ЮЗДП информираха, че терените около обсерваторията, Ловния дом и „Бор” са общинска собственост. Зам. кметът по сигурността Любен Милев прогнозира, че най-вероятно това се прави, за да изсъхнат дърветата, и изпрати служители на проверка. Дошлите на място двама експерти също бяха на мнение, че някой си прави екперимент, за да види дали дърветата ще изсъхнат. В опит да спасят брястовете от общинска фирма „Биострой“ отидоха на мястото с машини и ги измиха с вода, засега дърветата не са изсъхнали.

20 дни по-късно обаче благевградчани сигнализираха, че има няколко нови дървета с дупки. Репортер на

„Струма“ забеляза едно, в непосредствена близост до първите поразени, като дупките са направени по идентичен начин, със същата дълбочина от около 30 см навътре в стволовете и инжектирани с течност с миризма на бензин и лекарство. От района на поразените дървета се разкрива прекрасна гледна към Благоевград, което потвърждава вероятността някой с целеносочени действия да се опитва да разчисти терен за евентуален бъдещ строеж.

А иначе в парка има денонощна охрана. Трима служители на частна фирма дават 24-часови смени и дежурят от будка при обсерваторията. Пазачът, който беше на смяна вчера, обясни, че всъщност те охраняват само детските площадки и сградата, не ходят нататък по алеите, затова не знае за дърветата с дупки, не е чул и видял нищо.

„Добре, че сме ние, иначе тук щяха да откраднат и изпочупят всичко. Постоянно идват роми на групи. Преди време почнаха да крадат лампите по стълбовете, те не се обикновени, а с лед осветление, и тръгнаха да ги развиват. След това посегнаха и на кабелите“, разказа служителят , който от любопитство дойде да види дърветата и констатира, че това не е работа на деца, а на възрастни хора. „Не мога да си обясня кой и защо ще прави такива дупки. То ромите като си харесат някое дърво идват и направо го секат, но подобно нещо виждам за първи път“, призна охранителят.

Информиран за новите набези зам. кметът Л. Милев коментира, че пак ще изпрати специалисти на място.

„Какво друго да направя. Не може до всяко дърво да сложим пазач. Още първия път сигнализирахме институциите, но „те си измиват ръцете“, че това е общинска собственост. Подадохме и сигнал в полицията, би трябвало те да работят по случая. За мен, пак ще кажа, дупките в дървета са направени умишлено – или някой иска да разчисти терен, или е вандалски акт. И не разбирам защо прокуратурата не се самосезира”, апелира зам. кметът по сигурността. Попитан дали ще се вземат проби от течността. Той бе категоричен, че сега ще възложи на служителите от общината при проверката на място да напишат доклад и да го изпратят на прокуратурата. „Работа на разследващите органи е да установят и каква точно течност е излята в дърветата”, заяви Л. Милев.

Пиарът на ОД на МВР Йорданка Шаркова бе лаконична: „Колегите работят по случая, надявам се извършителите на деянието да бъдат установени”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *