Благоевградчани също скочиха в защита на „Натура 2000“

Протестите срещу продължаващото застрояване на българското Черноморие и промените в Закона за биоразнообразието се състояха в 15 български града снощи, сред които и Благоевград. Природозащитниците призовават за оттегляне на измененията на Закона за биоразнообразието, приети на първо четене в парламента, които според тях продължават да заплашват европейската екологична мрежа „Натура 2000“ в България.

„Протестираме, защото няма промяна в законопроекта за биологичното разнообразие, който управялващите мислят да придвижат към второ четене“, каза пред БНР организаторът на протеста в Благоевград Владимир Милушев.

„Имаше един момент, в който г-жа Василева каза след предишните протести, че ще се отхвърлят спорните промени в законопроекта, но само така го каза, за да потуши общественото недоволство само. След това се проведе официална среща в НС, на която стана ясно, че всъщност всичките предложени промени остават в законопроекта. Искаме да се управлява разумно и както трябва „Натура 2000“. ЕК отново напомни, че България не си изпълняваме задълженията по управление на „Натура 2000″. Конкретно за обявяване на зоните – все още не сме обявили всички зони“, заяви още Милушев.

Протестът подкрепиха около 30 благоевградчани на различни възрасти. „Трябва повече хора да се поинтересуват и политиците да проявят здрав разум. Природата е последното, което ни е останало и трябва да я спасим“, каза една от протестиращите.

Природозащитниците напомнят, че „Натура 2000“ е добре регламентирана в настоящия Закон за биологичното разнообразие, но правителството не изпълнява задълженията си по него. Вместо това, допълват те, в защитените европейски зони в България природата продължава да се уврежда, което се вижда и при случаите на строежи в Алепу, Иракли, Рила и Странджа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *