Благоевградчани с остра реакция къде да е църквата “Св. Мина”

Благоевградчани с остра реакция къде да е църквата “Св. Мина”

Поредното предъвкване на последната за годината сесия на ОбС на темата за ситуирането на новия храм “Св. Мина” в района на открития пазар в Благоевград или в новия парк “Македония”, срещу старите гробища, поисканото от д-р Павлин Янкулски обществено обсъждане по въпроса и изявлението в пленарна зала на съветника от ГЕРБ Кирил Илиев, че хората масово не одобряват избрания терен в центъра, предизвикаха взрив от остри реакции на благоевградчани. В редакцията на вестник “Струма” се обадили мнозина да заявят категоричното си становище, обратно на декларациите, направени по време на сесията на местния парламент.

Ето мненията на част от специалистите и обществениците по дискусионната тема, по която вече близо година съветниците на Благоевград се упражняват в риторика.

Арх. Георги Скрижовски, бивш зам. кмет по строителството на община Благоевград и настоящ гл. архитект на община Гоце Делчев: “Мисля, че и на двете места е удачно да се направи по един храм, защото Благоевград страда от липса на храмове според мен. Теренът на пазара се обсъжда от преди 20 г. и мисля, че има становища на много институции и граждани, че той е подходящ, а доколкото си спомням, мястото е и осветено от Неврокопския митрополит. Затова тази дискусия трябва да приключи и да се вземе решение да се реализира храмът. Преди десетина дни бях в журито на едно обсъждане – конкурс за проект за храм в тази зона.

Предложени бяха 4 проекта, всеки от които имаше своите достойнства, но най-добрият, който се оцени високо от участниците в дискусията, в това число и колеги архитекти, беше предложеният проект от митрополията. Той бе най- стилен и най-добре съобразен с терена, с изпълнени всички изисквания по каноните на църквата. Бях малко учуден, когато разбрах, че заданието за терен от 1800 кв.м точно преди финала на състезанието е било изменено от ОбС и намалено за 1000 кв.м. За храма трябва пространство, особено за такава сграда, която е специфична и е свързана с духовността, затова смятам, че тя трябва да е на един от най-представителните терени в Благоевград. Избраният терен е точно такъв – публичен, на пешеходна територия, покрай реката, и дори имаше коментар да се свърже с пешеходен мост. Имаше спор за паркирането, но то е въпрос на организация. Замисленият за изграждане там многоетажен паркинг ще изпълнява тези функции. Що се отнася до съжителството на храма с пазара в съседство, мисля, че търговците ще помагат на храма и обратното, и ще се получи симбиоза, а ползата ще е за всички. Нищо не пречи да направим още един храм в района на бившето поделение. Аз работя сега в Гоце Делчев, където в центъра има 3 храма. В исторически аспект всички храмове се строят в централната зона на населените места. Да не забравяме, че мястото е обсъждано многократно, въпросът е да вземем и да го направим, а не само да приказваме!”, каза арх. Скрижовски.

Анна Кокарешкова, бизнес дама и общественик: “Щом мястото е посочено от митрополит Натанаил и е осветено от него за храм, не смятам, че има място за повече дискусии. Навремето хората са давали последните си пари, а по-богатите са ставали ктитори, за да се съгради храм. Преди векове черквите са се строяли с разрешение на султана и какво ли не са правили жителите на всяко село и град да имат своя църква. На мен самата през последните години на големите празници все ми се налага да ходя на черква в кв. “Струмско” или в кв. “Еленово”, защото църквата в кв. “Вароша” е претъпкана с хора.

Бих призовала вместо сегашните дискусии съветниците да бяха обявили една ктиторска кампания, която да събуди съзнанието на хората, тъй като в днешно време имаме нужда точно от това. За жалост ми прави впечатление, че въпреки епидемията, която ни застигна, никой не се е смирил, а имаме нужда точно от това. Ще се върна пак на мястото на храма при пазара и бих насочила вниманието на ОбС да помисли къде да премести дребния бизнес на наемателите на временни обекти в района на откритото тържище – човекът, който поправя велосипеди, и собственикът на караваната за скара, за да продължат да изхранват семействата си. Вторият градски храм трябва да е в центъра на града и това е правило още от турско време. Що се отнася до района на бившите казарми, в старите гробища, които са в съседство, има църква и не е абсолютно належащо наблизо да се прави втора, макар че няма нищо лошо да се направи и още един храм”.

Инж. Захари Донев, бивш кмет на Благоевград, експредседател на областната колегия на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране, почетен гражданин на областния център на Пиринско: “Проблемът с мястото на църквата се обсъжда десетки години. Някои от терените, които бяха по-подходящи, вече се изчерпаха с жилищно строителство. Припомням, че сред тях бе този срещу III ОУ и бившата автогара, които според мен бяха изключително подходящи за тази цел. Обсъжданият напоследък терен в парк “Македония” за мен е много неудачен, защото там наблизо има гробищна черква. За мястото в района на пазара вече има и становище на Неврокопска митрополия.

Беше много отдавна, когато те дори представиха свой проект, общината се зае да направи ПУП, който обсъди с архитекти и гилдията инженери. И въпреки че и за там имаше и “за”, и “против”, смятам, че обществото приема този вариант. По отношение на възраженията, които чувам от страна на някои общински съветници, мисля, че комисията, създадена за обсъждане на предложените 4 проекта, си е свършила работата, и аз вярвам на специалистите. Мястото според мен е подходящо и най-правилното, и като площ, и като достъп с подхода откъм моста, а в съседството на пазара не виждам проблем, като може да се помисли и за преместването му в горната част на закритото тържище”.

Георги Васев, бизнесмен, бивш общински съветник от ВМРО и експредседател на ОбС: “Аз бях председател на Общинския съвет, когато се взе това решение за отреждане на терен на пазара за храм. Дискусиите преди това да стане факт (преди 15-16 години) бяха много и на различни нива, взеха участие не само граждани, но и доста архитекти и хора, които се занимават с градоустройство, а църквата, в лицето на отец Дончо, отец Петър и отец Васил, лека му пръст, бяха много доволни от нашето решение. Няма лошо да има храмове и на други места като в т.нар. парк “Македония”.

Ще припомня само, че тогава взехме решение за изграждане на още една църква, за която отредихме място в района на Помощното училище за хората от квартала и тя трябваше да изпълни ролята на стопер за разпространението на различни евангелистки, адвентистки и други течения, които вече се разпространяват твърде нашироко. И това решение не е отменено. Но ще се върна на избрания терен на пазара, той бе посочен като средищен за хората, живеещи в центъра и в кварталите “Еленово” и “Струмско”, за които транспортният достъп е изключително удобен. Нуждата от втори и трети храм в Благоевград няма да коментирам, защото тя е очевадна и при всяка смяна на управление на града бе обещавано изграждане. Ще напомня пак, че инициативата за изграждане на църквата “Св. Мина” на пазара не е на кмета Томов, но негова е инициативата сега да се реализира строителството.

А причината досега да не е реализиран строежът е в липсата на приемственост и уважение на мнението на предходния състав на ОбС и кметски екип. Не смятам, че в района няма възможности за паркиране, а около закрития пазар има много свободни места, където да се реализира проджбата на селскостопанска продукция от производителите, още повече че това се случва само 2 пъти седмично. Големият проблем за изграждането на тази църква, когато се отреди теренът за нея, бе финансовият. Ако сега са намерени инвеститори, които в това трудно време да дарят, хвала на тях и нека да реализират това мероприятие и да не им се пречи, защото то е богоугодно”.

Здравка Чимева, туроператор, общественик и председател на ТПК: “Мястото беше определено след широко обществено обсъждане, в което участвах и аз. То бе и осветено, а след такъв акт има канони, които трябва да се спазват. С покойния Дядо Натанаил сме коментирали темата нашироко и смятам, че ние като общество и като граждани сме виновни, че не сме били достатъчно активни през годините да настояваме и да изискаме от ръководството на града тази черква да се направи по- рано във времето. Един храм не бива да разединява, а да обединява хората, и затова не разбирам защо се стигна до напрежение по темата. Що се отнася до позиционирането на пазара, той може да се измести от горната страна на закрития пазар, ако това ще реши проблема с паркирането”.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *