Благоевград бори замърсяването на въздуха с мобилна станция

Благоевград бори замърсяването на въздуха с мобилна станция

Община Благоевград вече показва в реално време качеството на въздуха в града. Данните са от монтираната автоматична станция и те могат да се наблюдават от благоевградчани.

На интернет страницата на Община Благоевград данните, отчетени от автоматичната станция, може да се видят на адрес: http://www.blgmun.com/calendar288/1.html.

Пределно допустимата концентрация за фини прахови частици е 50 µg/m3 и се отнася за показателите, които по стандарт са за качество на въздуха със стойности за ФПЧ10 µg/m3, пише кмета.бг.

Монтираната автоматична станция измерва и ФПЧ 2,5 µg/m3 с допустима концентрация за Фини прахови частици 20 µg/m3.

Данните за състоянието на атмосферния прах в Благоевград се оповестяват от станцията, която бе монтирана в промишлената зона. Фините прахови части се измерват 24 часа по искане на жителите на Благоевград. Автоматичната станция ще остане монтирана, докато е необходимо да се направи анализ на качеството на въздуха в Благоевград.

До момента еднократно, на 11 март сутринта след 08,00 часа, е регистрирано превишаване на пределно допустимите норми по показател фини прахови частици. Максималното превишаване, което е измерено от станцията, е 200 µg/m3, което е четирикратно над пределно допустимата норма. Своевременно е направена проверка на място от служители на община Благоевград и е установено, че завишаването е от изгаряне на омаслен дървен материал /траверси/ в печатна база. Предприети са мерки по компетентност.

Община Благоевград продължава да следи данните за нивата на ФПЧ10, получени от измервателната станция. Ще се предприемат необходимите законови мерки срещу нарушителите.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *