Благоевград отбелязва тържествено 24 май

24 май е един от най-светлите български национални празници – Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост, и Празник на Благоевград. Община Благоевград е подготвила богата празнична програма, по повод 24 май.

Честванията ще започнат на 22 май от 09:00ч. с традиционна обща художествена изложба, посветена на 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост – Градска художествена галерия – Благоевград.

Експозицията е изцяло от фонда на галерията, включваща произведения на благоевградски автори от различни поколения, като: Анна Васева, Анна Покровнишка, Антон Гошев, Атанас Дафинов, Аргир Манасиев, Бисер Грънчаров, Венци Терзийски, Весела Пенкова, Георги Драчев, Георги Ковачев, Димитър Грънчаров, Иван Милушев, Кирил Стоилов, Любен Домозетски, Любима Бърдарова Люсиен Димитров, Николай Китанов, Нина Златева, Огнян Георгиев, Огнян Механджиев, Петър Грънчаров, Пламен Бонев, Пламен Ковачев, Сашо Стоицов, Христо Шапкаров Румен Дешев. Участват и млади автори, сред които – Любен Домозетски, Кирил Стоилов, Димитър Грънчаров, Петър Грънчаров. Жанрово изложбата включва: живопис, графика и скулптура.

От 11:00ч. благоевградчани ще имат възможността да посетят изложба на детски книги, в детски отдел на Регионална Библиотека „Димитър Талев“ – Благоевград.

От 19:00ч., на пл. ,,Македония“ ще започне церемонията по връчване на престижното отличие „Учител на годината 2020“. Церемонията ще завърши с официален коктейл на кмета инж. Румен Томов за всички деятели с принос в развитието на образованието и науката в община Благоевград.

23 май от 10:00ч. Регионален исторически музей Благоевград е подготвил документален филм и изложба, посветени на Солунската българска гимназия, по повод 140 години от създаването на гимназия „Св. св. Кирил и Методий“ / бивша Солунска гимназия/ в Благоевград .

В Деня на българската просвета, култура и славянската писменост – 24 май, честванията започват в 10:00ч.- НХГ „Св. св. Кирил и Методий“ Благоевград, организира ритуал по поднасяне на цветя, по повод 140 години от откриването на Гимназията в град Солун (1880г.) и 100 години от установяването й в Благоевград (1920г.)

Програмата ще продължи с концерт на Биг Бенд Благоевград, Вокално студио ,,Фа Диез“, музикално училище „Presto“ и Ансамбъл ,,Пирин“, които ще се качат на сцената на площад „Македония“ в 11.00ч.

Кулминацията в празничния ден ще бъде концертът на Стефан Вълдобрев и Обичайните заподозрени – Иван Лечев, Мирослав Иванов, Веселин Веселинов, Стоян Янкулов- Стунджи. Участие ще вземат и Камерна Опера Благоевград, ELAN Duo, музикално училище“Presto“. Началото е в 18:30ч. на площад „Македония“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *