Благоевград търси 100 млн. лв. за строеж на язовир

Благоевград търси 100 млн. лв. за строеж на язовир

Кметът на община Благоевград – Румен Томов, реанимира 40-годишна идея за изграждане на язовир „Ракочевица” над село Хърсово. Такъв проект е направен още през 1979 година, а при управлението на Лазар Причкапов като кмет през 2002-2007 година също бе направен опит за неговото реализиране. Новото общинско ръководство обяви на пресконференция намерението да се построи този водоем.

Кметът Томов призна, че ще е необходимо външно финансиране на проекта, който по груби сметки, направени през 2007 година, ще струва поне 100 милиона лева. По време на управлението си Лазар Причкапов успя да направи проект и да реализира част от строителството – един тунел, деривации, част от втори тунел.

„Хоризонтът за водоснабдяване на Благоевград от река Бистрица е до 2020-2025 година. Трябва да мислим в перспектива. Провели сме разговори с кмета на община Симитли – Апостол Апостолов, тъй като част от обекта е на територията на община Симитли. Целта ни е да обезпечим не само Благоевград, но и Симитли с вода и за населението, и за промишлеността”, уточни зам.-кметът по строителството – Евгени Терзиев, цитиран от Кмета.бг. Засега не се знае откъде ще се търси финансиране. Най-вероятно ще се иска подкрепа от държавата.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *