Благотворителна изложба за възстановяване на школа по изобразително изкуство се организира в Перник

Благотворителна изложба с цел възстановяване на школата по изобразително изкуство на покойния художник Георги Ковачки под ново име „КовачКица“ се открива на 7 декември в галерия „Марин Гогев“ в Перник. Това съобщи Ани Савова – секретар на Народно читалище „Съзнание – 1922“.

Повече от 30 творци от Перник, София, Благоевград, Шумен и Пирот ще подкрепят инициативата с дарени от тях произведения. Пернишки автори ще продават книгите си благотворително с автограф и послание. Ще бъде излъчен филм за живота и делото на Георги Ковачки и неговата идея за развитие на парк в кв. „Изток“ като детски културен център.

Ръководената от Ковачки школа е открита през 1992 г., като първите уроци се провеждат в Двореца на културата. По-късно художникът преподавал рисуване в къщичка в парка на канала в най-големия пернишки квартал „Изток”.

Проектът предвижда тя да бъде възстановена и около нея да се да се обособи парк на изкуствата с алеи, посветени на музиката, изобразителното изкуство, литературата, спорта и науката, както и мястото да се превърне в културен център с целогодишни събития и гости от различни градове в България и чужбина.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *