Близо 103 млн. лв. заделят за саниране на къщи

Близо 103 млн. лв. е индикативният бюджет, предвиден за мерки за енергийна ефективност на еднофамилни жилищни сгради в рамките на интегрираната програма за енергийна ефективност, включена в проекта на Национален план за възстановяване и устойчивост.

За първи път собствениците на къщи ще имат достъп до безвъзмездни средства за саниране. Предстои след одобрение на плана от ЕК да се изготвят изискванията, с които ще се подават заявления пред общините. Това съобщи заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова по време на публичната онлайн консултация по плана с Управителния съвет на Националното сдружение на общините в Република България, министерствата на енергетиката, на културата, на младежта и спорта, на вътрешните работи и др., на която бе дискутирана Интегрираната програма за енергийна ефективност.

При подмяната на уличното осветление, освен нови енергоспестяващи лампи, подмяна на кабели, стълбове и внедряване на интегрирани интелигентни системи за управление, ще може да се включат също видеонаблюдение, системи за повишаване на сигурността в населените места, както и модули за безжичен интернет.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *