Близо 2 пъти по-малко чужденци пристигат у нас тази зима

Близо два пъти по-малко чуждестранни граждани се очаква да пристигнат у нас през предстоящия зимен сезон, пише „Монитор”. Според данни на Националния статистически институт (НСИ) през октомври, ноември и декември 2019 г. на месец са идвали средно по 683 141 чужденци. Прогноза на Института за анализи и оценки в туризма (ИАОТ) пък сочи, че тази година те ще са между 350 000 и 400 000 души.

По думите на директора на ИАОТ Румен Драганов между 100 000 и 120 000 души

или едва 30% от тях или ще потеглят на път с цел туризъм.

Предвижда се у нас най-често да дойдат на зимна почивка гости от Гърция, Македония, Сърбия, Румъния и Турция.

„При чужденците наблюдаваме съкратен престой – за уикенда или три нощувки”, коментира той, като допълни, че предишни години те са прекарвали по седмица на ски и сноуборд у нас.

Пътуванията на нашенци също ще се осъществяват предимно през почивните дни от седмицата, като те ще наброяват 150 000 – 190 000. По коледните и новогодишните празници и неработните дни около тях (22 декември – 2 януари)

се очаква те да наброяват 500 000

като ваканциите ще са свързани главно с посещения при близки и приятели.

На най-значителен интерес отново ще се радват къщите за гости и хижите, фаворит стават и балнео и СПА дестинациите в страната. Според експерта фестивалният туризъм у нас също има потенциал да привлече голям брой българи и чужденци.

По отношение на един най-предпочитаните ски курорти в страната като Банско Драганов заяви, че затварянето на града през месец март не би трябвало да повлияе негативно на избора на зимна дестинация на туристите. Причината е наличието на ясни правила, по които да работят местата за настаняване. Проблем по-скоро би могъл да възникне във връзка с

организацията на пристигащите и липсата на места за паркиране.

Припомняме, че със заповед на вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова се въвеждат единни правила за противоепидемични и санитарни мерки в курортите по повод предстоящия зимен сезон. Според тях туристите задължително трябва да покриват носа и устата си с маска или друго предпазно средство при престой в кабинковите лифтове и станциите. В ски гардеробите също ще бъде въведена специална организация за дистанция и дезинфекция, а в ски училищата групите ще са до 10 души.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *