Богата програма на коронавирусния „Празник на черешата“ в Кюстендил

Изложения на череши, туристически обиколки, домашни храни и художествен проект ще има на предстоящото издание на Празника на черешата в Кюстендил. Сдружението по туризъм – Кюстендил и местният Институт по земеделие са тазгодишните партньори на Община Кюстендил в реализирането на „Празник на черешата“ 2020, съобщиха от пресцентъра на администрацията.

От там припомниха, че изложението на плодовете в страната започва от Кюстендил през 1896 г., когато е учредена Първата национална овощарска изложба, а градът получава званието „Майка на българското овощарство“.

Тазгодишният „Празник на черешата“ се организира за 13-та поредна година. Тридневната програма започва на 26 юни, от 10:00 часа, с базар на екологична черешова продукция, на който кюстендилци и гостите на града могат да купят плодове директно от местните производители. Едновременно с това ще се реализира атрактивен проект на школата „Новите майстори“ , наречен „На една череша дистанция“. Художественият проект предвижда преобразяването на площад „Велбъжд“ в духа на празника, съобщи БНР.

На 27 юни ще има ежегодна изложба на щандове от черешови произведения, подредени от местните читалища и неправителствени организации. Читалищата представят пана, картини и икони, „изрисувани“ с черешов плод. Показано ще бъде характерното за района „вешало“ от череши.

На празника през тази година ще бъде обособен и кът за хранене, в който местни хотелиери и ресторантьори, специално за празника, ще обединят усилия да създадат своеобразна платформа за кюстендилски домашни хранителни изделия. На гостите на празника ще се предлагат сорбе от череши, десерти и напитки с червени плодове.

Официалното откриване предвижда представяне на характерните за района сортове череши от Института по земеделие в Кюстендил. В колекционните насаждения на Института е събран и се поддържа богат фонд, съдържащ над 170 сорта череши, по-известни от които – „Победа“, „Черна Конявска“, „Кюстендилска хрущялка“, „Мизия“, „Данелия“ и други.

Съвместно с Регионалния исторически музей са организирани две туристически обиколки за гостите на града, които представят културно-историческите обекти в града.

Кулминацията на празника е предвидена за 20:00 часа, когато на площад „Велбъжд“ ще се организира празнично хоро. В него ще участват местни фолклорни състави и всички желаещи гости на „Празник на черешата“2020.

Последният ден от празника – 28 юни – е посветен на най-малките. Предвиден е флашмоб с песни, танци и игри с награди, организиран от Областния информационен център.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *