Бойко Борисов: Ще проветря ГЕРБ с нови хора, които мислят с главите

Да обнови сериозно ГЕРБ преди следващите парламентарни избори през пролетта догодина, се закани премиерът и партиен лидер Бойко Борисов. Това стана по време на неговата среща вчера с млади икономисти от Центъра за дясна политика и журналисти, в която участваха също финансовият министър Владислав Горанов, транспортният министър Росен Желязков и столичният кмет Йорданка Фандъкова.

„Проветряване, повече нови лица, нови хора, които да мислят с главите си. Дето се вика, 10-15 години нямаше голямо значение дали (кандидатите за изборните листи-б.р.) са на отделните градове. Сега има вече много голямо значение, а и в тази нова политическа ситуация на популизъм буквално си трябват авторитети“, заяви Борисов.

Той коментира и действията на правителството по време на епидемията от коронавируса.

„В условията на криза това, че имаме леви политики и мерки, изобщо не означава, че сме напуснали център-дясното. И много по-консервативни от нас партии го направиха. Социална мярка в защита на тези, които имат по-малко в такъв труден момент заради епидемията, е едно, а съвсем друго е да вземеш парите на тези, които работят и да ги раздаваш на тези, които ги мързи. Това, което правим, не е лява политика“, заяви Борисов.

Десните управления по света теглят държавите напред. После идват левите и изхарчват всичко, защото най-лесно се харчи. Най-трудно е да харчиш толкова, колкото изкарваш. Всички казват „дайте пари“, безвъзмездно. Такава система обаче в света няма, защото тя няма да издържи и месец.

Казват „вземете пари от Европа“, но нали и там някой ги изработва тези пари и не иска да се раздават така. Трудно се отстояват десни политики сега. Виждате в Европа какви процеси текат. Под натиска на кризата нови правителства правят глупости и вкарват икономиките в опасни спирали“, продължи Борисов.

В същото време той призна, че българите са склонни да приемат лесно обещанията и призивите на популистите.

„Не можем да се сърдим на хората, че като им обещават всичко да бъде безплатно, това им харесва.

Безплатен обяд обаче няма. Трябва да се вземе от някого, предупреди премиерът. Той разясни и защо кабинетът настоява България да влезе в чакалнята на еврозоната.

„Важно е да влезем в Банковия съюз, защото така нито ще фалира КТБ, нито цялата банкова система, както се случи при управлението на други партии. Нужна е много работа, за да се справим с последствията от коронавируса. Въпреки всичко обаче продължаваме да строим всички важни инфраструктурни обекти и да вдигаме доходите“, каза още Борисов.

Той обясни, че е приел идеята за създаване на държавните бензиностанции, защото след десетина години повечето коли ще са на ток и водородно гориво и комерсиалните вериги няма да имат интерес да поддържат скъпи обекти, зареждащи старите коли с бензин и дизел.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *