Болката при инсулт е като светкавица

Според последни статистики средно с 10-15 мин се бави повикването към спешната помощ, когато се звъни на единния телефон – 112. Известен дял в забавянето имат и самите пациенти. Обяснението, което те дават по телефона, понякога е пълно с излишни подробности, а оплакванията им са противоречиви. Какво е най-важното?

Ако настъпи главоболие, трябва да се прецени колко е силно. Най-опасна е болката, преминаваща през главата подобно на светкавица и достигаща пределите на човешката търпимост. За възможно критично състояние алармират следните оплаквания: изтръпване на ръцете или краката, парализа, замайване, двойно виждане, слабост.

Много тревожно е, когато тези прояви са по-силно изразени от едната половина на лицето или тялото. Всички тези симптоми сигнализират за мозъчен инсулт, настъпил поради запушена или разкъсана артерия, доставяща кислород на мозъка. Ако в първите три часа от началото на инцидента пострадалият получи ефективна медицинска помощ, има шанс да се предотвратят тежки увреждания на мозъка.

Друг критичен симптом е болката в гърдите. При сърдечен инфаркт тя обикновено се съчетава с неприятно усещане в ръката, челюстта или шията, студена пот, силна слабост, гадене, повръщане, загуба на съзнание или учестено дишане. Понякога инфарктът на сърцето настъпва без болка. Това се случва по-често при жените, възрастните хора и диабетиците. Те обаче усещат зашеметяване и силна немощ. Естествено, веднага трябва да се търси лекарска помощ. В това състояние може да се сдъвче таблетка аспирин, за да се предпази сърцето от допълнителни увреждания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *