Болницата в Разлог изчерпва капацитета за болни от Ковид-19

Болницата в Разлог вече е изчерпала капацитета си за прием на пациенти с коронавирус. Това стана ясно от разговор с управителя на лечебното заведение д-р Божидар Велев. 9-има са пациентите, които са с доказан коронавирус и са настанени за лечение в МБАЛ – Разлог. Всички са с доказани пневмонии с Covid-19, пише в. „Струма“.

Управителят д-р Велев съобщи, че болничното заведение има възможност да поеме до 10 души, а и не разполага с достатъчно лекари, които да поемат по-голям брой пациенти. Заразените са настанени в затвореното миналата година заради липса на специалисти инфекциозно отделение, което бе определено за прием на такива пациенти и отворено в началото на извънредното положение в страната. Неговият капацитет е 7 легла и дори и към момента броят на пациентите го надвишава.

„Повече от 10 души не можем да поемем, толкова сме заявили и в министерството. Пациентите се приемат в инфекциозното отделение, но ги обслужват лекарите от вътрешно отделение, тъй като нямаме инфекционисти. Колегите там са четирима, но трима се сменят на ротационен принцип на около 10 дни, за да могат да поемат и тези пациенти. На колегите им е доста натоварено и не можем да си позволим да приемаме повече болни с Ковид-19, защото пък другите пациенти ще са потърпевши”, каза д-р Велев.

В началото на извънредното положение от Общинския оперативен щаб в Разлог обявиха, че болницата има възможност да осигури 40 легла за пациенти с Ковид-19, в това число 7-те легла в инфекциозно отделение и още 33 във вътрешно. Явно заради недостига на лекари обаче приемът на толкова пациенти е невъзможен.

Болницата в Разлог е определена да поеме по-леките случаи, т.е. за лечение и наблюдение на пациенти в неусложнено състояние. Тежките случаи, които са за респирация, се насочват към Благоевград.

През уикенда двама пациенти са изпратени към други лечебни заведения. Единият е насочен за Централна реанимация в София, която е към „Пирогов”, но е върнат поради невъзможност да бъде приет. Другият случай е от неделя и е на жена от Разлог, която е изпратена в благоевградската болница заради влошено състояние.

Притеснителен е фактът, че засега няма яснота къде ще се лекуват евентуално заразени от вируса деца. Въпросът е дебатиран и на съвещание на Областния оперативен щаб в Благоевград, но не е обсъдено нищо конкретно. От министерството също няма конкретни указания в тази насока. В това отношение в Разлог също би могло да възникне проблем, тъй като болничното заведение не разполага с инфекционисти, а за децата трябва да се грижат именно такива специалисти. Засега в разложката болница не се е налагал прием на деца с коронавирус, а в региона поне на този етап има едно дете, диагностицирано с Covid-19.

Случаят е от детската градина в Разлог, но детето беше без симптоми и бе карантинирано вкъщи, болнично лечение не се е налагало. Със съмнение за заболяване е било и 17-годишно дете от Якоруда, но то е дало отрицателни резултати при тестването му с PCR. Пробата е изследвана в Националната референтна лаборатория. Резултатите са станали ясни тази събота.

Д-р Велев също сподели, че проблемът съществува и нямат яснота как ще се процедира при евентуален случай при дете. Специално в Разлог те трябва да бъдат поемани от педиатрите.

„Против всякакви методични указания, никой не е казал къде да се лекуват децата. Поставих въпроса на съвещанието в Благоевград, но конкретика в тази посока не бе дадена. Педиатрите действително лекуват по-добре пневмонии и сигурно ще се справят, но децата трябва да се поемат от инфекционисти“, поясни д- р Велев.

В Разложко има още няколко потвърдени случаи на заразени, като лицата са под домашна карантина и са без или с леки симптоми. След 10-те случая, свързани с детската градина в града, друг драстичен скок не е регистриран.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *