Болниците преструктурират легла за COVID-19 без разрешение на НЗОК

Лечебните заведения в страната от днес ще решават сами начина, по който да преструктурират легла за лечение на пациенти с COVID-19 без да съгласуват действията си с Националната здравноосигурителна каса.

Това ще позволи на директорите на лечебните заведения без допълнителни административни усложнения да вземат решения за организацията за хоспитализацията на пациентите, които се нуждаят от болнична помощ.

Националната здравноосигурителна каса ще облекчи лечебните заведения за болнична помощ заради усложнената епидемична обстановка.

Няма да се изисква допълнително уведомяване за всяка промяна при преструктуриране на леглата в лечебните заведения от общия брой легла по договор с Касата, както и допълнителна промяна на сключените договори до момента, касаещи дейността по хоспитализирането на пациенти с Covid-19, съобщават от фонда.

Ежедневните файлове за дата на дейност 2 ноември ще се подават в информационната система на Националната здравноосигурителна каса до 17:00 часа на 3 ноември. Дотогава ще бъдат пренастроени системите на здравната каса за новия начин на работа.

За болничните информационни системи начинът на работа – отчитане на дейността и подаване на информация в ежедневните файлове не се променя, като единствено отпада контролът на заетост на легла на ниво отделение или структура на лечебните заведения за болнична помощ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *