Болници искaт пари за платения от Касата PCR тест

Болници искaт пари за платения от Касата PCR тест

70 сигнала за нарушения на нарушения свързани с тестовете за коронавирус са подадени от средата на март до края на август в Изпълнителна агенция “Медицински надзор”.

Болници продължават да искат от пациентите си да си платят за PCR тест за коронавирус, преди да ги приемат, въпреки че изследването вече се плаща от здравната каса. Плащането на тестовете е условие, за да приемат болниците хората за лечение или операция, съобщава „24 часа“.

Агенцията е приключила проверка по 35 от сигналите, а останалите още се проверяват. Заключенията досега обаче са, че “в повечето случаи изнесеното в сигналите се потвърждава”.

Затова от надзора са изпратили писма до всички директори на болници и РЗИ-та, в които уточняват, че на тест подлежат само съмнителни пациенти, а не всички, и изискването за PCR тест не може да бъде условие за прием в болница, допълват от агенцията.

В същото време малко над 650 хил. лв. е изплатила здравната каса на лабораториите, включително и тези в болниците, за 10 841 PCR теста, назначени от РЗИ. Те са направени в периода 1април – 31юли. В този период 12 болници и центрове, които имат апаратура за PCR, не са направили нито един тест, платен от НЗОК.

Извън тестовете, направени с направления от РЗИ, още близо 34 000 лв. е платила НЗОК за 562 PCR теста на пациенти по препоръка на лекар – пулмолог, вирусолог или инфекционист, които също имат право да пращат пациенти за безплатен тест.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *