Бонуси за шефове, които наемат самотни майки

Държавата отделя над 740 000 лв. за 2022 год. за наемане на самотни родители и на майки с деца до 5 – годишна възраст. Това става ясно от публикувания за обсъждане Национален план за действие за насърчаване на равнопоставеността на жените и мъжете.

Документът е разработен за изпълнение на Националната стратегия за насърчаване на равнопоставеността на жените и мъжете за 2021-2030 г.

С тези малко над 740 000 лв. държавата иска да насърчи работодателите да наемат на работа самотни родители – осиновители или майки с деца до 5-годишна възраст. Самотен родител е този, който е загубил партньора си или детето не е припознато. Това обаче изключва родители, които не са в брак с партньора си или не живеят заедно.

В предвидената сума за следващата година са включени и финансови стимули за работодатели, които разкриват работни места и наемат на пълно или непълно работно време хора от целевата група. Предвидено е и финансиране на част от разходите за труд на работодателите за определен период и осигуряване на възможности за професионално обучение на тези хора. Целта, която трябва да се постигне според плана е по-добър баланс между работа и личен живот на родители с малки деца. Така реално ако родител на дете до 5 години не може да работи на пълен работен ден, за него ще има опция да бъде нает на половин щат.

С цел подпомагане на родителите функционира и програмата „Родители в заетост“. Чрез нея се осигурява детегледачка на родители в отпуск по майчинство, на които предстои да се върнат на работа и децата им не са записани в ясла или детска градина. Проектът включва и търсещи работа безработни родители, чиито деца не са в детско заведение, както и върнали се на работа многодетни родители със записани в детско заведение или училище деца. По тази програма са подкрепени над 6400 семейства сочат още данните.

Програмата „Родители в заетост“ на Агенцията по заетостта беше удължена до 2023 г., като за целта бяха отпуснати допълнително 15 млн. лв. От старта на програмата пък са изплатени общо 65 млн. лв. сочат данните на социалното министерство.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *