Борисов готов с три варианта за оставка, всички скоростно се готвят за избори

ГЕРБ и управляващата коалиция се готвят за предсрочни избори, и то бързо. От „Дондуков” 1 довериха, че днес при министър-председателя се е състояла спешна среща с участието на ключови министри от правителството. Партньорите на ГЕРБ също ударно се готвят за предсрочни избори и вече пазарят нови коалиции.

Тема на разговора в Министерски съвет е бил изходът от настоящата политическа криза. Обсъдени са били три варианта за излизане от създалата се ситуация, потвърждава БНР.

Първият вариант предвиждал подаване на оставка на кабинета, назначаване на служебен кабинет и провеждане на предсрочни избори. Повечето от присъстващите обаче били на мнение, че вариантът е рисков за големите енергийни проекти на страната.

Според втория вариант трябвало да се назначи преходно експертно правителство, което да довърши мандата, но с нови министри и нов премиер.

За тази цел на вота на недоверие през следващата седмица депутатите от мнозинството щели да гласуват „въздържал се“, след което президентът ще връчи мандат първо на най-голямата парламентарна сила – ГЕРБ.

Третият вариант предвиждал смяна на всички министри, излизане на премиера Борисов в отпуск до края на мандата и изпълняване на длъжността премиер от вицепремиера.

В този случай обаче ситуацията можело да остане нестабилна. По време на дебатите било изразено мнение, че само ГЕРБ и ДПС са готови веднага за предсрочни избори, тъй като имат добре организирани структури в цялата страна.

Радев призова за единство: Мафията се храни от страха и апатията

Президентът Румен Радев направи обръщение към нацията, в което изрази подкрепа за продължаващите седми ден протести. Той призова за единство и неразпиляване на енергията на протестите, както и за ненасилие и избягване на провокациите.

„Внушават ви, че сте платени. Мафията се храни от страха и апатията“, заяви той.

Народът не е бил никога по-зрял в решимостта си и постоянството да съхрани природата, да върне справедливостта в правораздаването, истината в медиите, за които плаща със своите данъци“, каза още Радев.

Той призова протестиращите да останат мъдри и единни, за да не допуснем егоизма и предазсъдъците да внасят разединение, а енергията да се разпилее.

„Сметките на главния прокурор са да оцеле с интриги. Доверието е изгубено и това го виждате навсякъде по площадите. Сегашният олигархичен модел е изчерпан“, каза още Радев.

Дончев призна: Има гняв и ме боли, че не сме си свършили работата

Вицепремиерът Томислав Дончев призна, че има сериозно натрупан обществен гняв и че действително има поводи за протест. „И да, боли ме, защото това означава, че не сме си свършили работата“, каза той в ефира на Би Ти Ви.

На него обаче му изглежда, че има заинтересовани лица, които да създадат голям проблем на протестите, но не отрече и че има спонтанна гражданска енергия. „Всеки, който твърди, че има само едното, означава, че не схваща цялата картина“, изтъкна Дончев.

Разкри още и че министрите от кабинета „Борисов 3“ били дълбоко обидени от това, че ги наричали с прозвището „мутри“, но отказа да генерализира какъв е социалният статус на отправящите това обръщение по площадите. „Гледам репортажите. Там е пълно с абсолютно нормални хора. Не означава, че няма от останалите. Нормални хора не се опитват да щурмуват сградата на Народното събрание и Министерски съвет“, предупреди той.

Във връзка с информация в медиите за санкции, свързани с енергийни проекти, Дончев отговори: „Очакваме по-късно тази вечер това решение, което ще бъде взето във Вашингтон да бъде оповестено. От информацията, с която разполагаме, е ясно това, че ще има санкции по отношение на компаниите, които участват в строителството на „Турски поток“. Това е възможно да се отнася към нас, но е напълно възможно и да не се отнася“, каза още Дончев.

Според него АЕЦ „Белене“ не може да бъде изградено без руско участие. „Дори да участват други компании няма как да се случи без конструктура на реактора“, допълни още Дончев.

Във връзка със забраната от страна на премиера министър Данаил Кирилов да поства във „Фейсбук“, Дончев се пошегува: „Политическите фигури са с ограничени граждански права“. Според него е редно политиците да бъдат малко по-смирени и внимателни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *