Борисов: Дисциплината не ни е сила, връщаме мерките!

Практиката показва, че дисциплината не е най-силното ни качество и затова се налага да въведем тези мерки. Това каза премиерът Бойко Борисов след видеоконферентна среща с Националния оперативен щаб и областните управители, съобщиха от правителствената информационна служба.

На видеоконферентна среща между премиера Бойко Борисов, Националния оперативен щаб и областните управители, след обсъждане на актуалната обстановка с COVID-19, докладвана от здравния министър Кирил Ананиев, се взе решение да се върнат част от противоепидемичните мерки.

Областните управители докладваха на премиера Борисов, че в някои райони на страната няма регистрирани случаи на коронавирус, а в други – не се наблюдава увеличение на заразените. От доклада на областните управители стана ясно още, че заразата се разпространява предимно заради това, че не се спазват мерките, разпоредени от здравното министерство, за прилагане в закритите пространства.

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев докладва на премиера, че според всекидневния анализ отмяната на мерките, наложена с цел връщане към нормалния живот, не доведе до очакваните резултати. „Затова ще възстановим някои от мерките, които действаха допреди три седмици“, изтъкна в хода на срещата министър Ананиев. Той изброи конкретните предложения, насочени към ограничаване на събирането на повече хора на едно място.

Всички колективни и индивидуални спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер за всички възрастови групи на открито и закрито ще се провеждат без публика. Не се разрешават посещенията в дискотеки, пиано бар, нощен бар, нощни клубове и други подобни нощни заведения за развлечения на закрито. А на открито се допуска при заетост на местата до 50% от общия им капацитет при спазване на физическа дистанция от 1,5 м и другите изисквания. Не се разрешават също групови празненства с присъствие над 30 човека на открито и на закрито.

Премиерът даде разпореждания на областните управители чрез щабовете да продължат да следят капацитета на болниците и да предприемат нужните действия. „Така или иначе трябва да свикнем, че коронавирусът го има, че живеем с него, и ако се спазват дистанцията, маските, предпазните мерки, дезинфекцията, по-малко ще натоварим болничната система. Това е целта. Имате пълните права“, категоричен бе министър-председателят.

По време на срещата премиерът изрази увереност, че промените в противоепидемичните мерки ще изиграят роля и обстановката ще се нормализира. Положителен факт е и че броят на оздравелите от новия вирус се увеличава.

Ето и кои са по-строгите мерки на Националния оперативен щаб, заради увеличения брой на заразени с коронавирус в последните дни. Всички колективни и индивидуални спортни мероприятия с тренировъчен характер на открито и закрито ще се провеждат без публика. Не се разрешават посещения в дискотеки, нощни клубове и барове на закрито. Посещенията в тези заведения на открито се допуска при заетост от 50 процента, но при спазване на дистанция. Това са новите мерки, които оповести на извънреден брифинг здравният министър Кирил Ананиев. Заповедта се въвежда от 0 часа в четвъртък и ще важи до второ нареждане.

Щабът оповести и забраната за групови празненства с присъствие на над 30 човека на открито и закрито, като бе уточнено, че става въпрос за сватби, балове и кръщенета.

Здравният министър припомни, че причина за връщането на някои от мерките е заради преминаването на прага от над 200 заразени и припомни, че е предупредил, че стигнем ли до това ниво на заразяване, ще трябва да възстановят тези правила. През следващите дни не очакваме да спаднат бройките на новите носители на коронавирус, а напротив – дори може да се увеличат, предупреди Ананиев.

Ананиев припомни, че от няколко седмици са отпаднали доста мерки. „Това беше свързано с желанието ни да върнем гражданите към нормален начин на живот и да свикнем с това, че трябва да живеем с коронавируса, при спазване на всички противоепидемични мерки – маски, дезинфекция, спазване на дистанция и контрол. Гласувахме доверие на българските граждани, както и на частните институции, провеждащи събития, за да може хората да се върнат към нормален начин на живот.

Увеличеният брой коронаносители се дължат на струпването на много граждани на едно място – на балове, мачове, дискотеки, както и на някои клъстерни места, където са концентрирани много хора, призна Ананиев. Министърът обясни, че с отварянето на стадионите и нощните заведения са гласували доверие на всички, като са се надявали да се спазват мерките, но това не се е случило. „Доверихме се, но не се получи. Жалко!“, изрази разочарование той.

Здравният министър засегна и темата за разделението в обществото по темата коронавирус. 1 милион човека смятат, че такъв вирус няма, а 20 процента твърдят, че това е настинка, показва, че сме подценили ситуацията, заключи Ананиев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *