Борисов дойде спешно: Утре отпускаме 600 000 лева на Рилския манастир

Не знаех за проблемите на Рилския манастир. Сутринта разбрах и ето, до обяд съм тук. Утре на заседание на властта ще отпуснем 6000 000 лева на Рилския манастир. както и на другите – Троянския и Бачковския, и за строеж на нова църква в Пловдив“. Това каза премиерът Бойко Борисов, който бе в Рилския манастир и чу за проблемите от игумена епископ Евлогий.

От думите на Борисов стана ясно ,че още около 1,3 млн. лева ще са необходими за изграждане на пречиствателна станция, след като бъде довършена административната сграда на полицията, пожарната и кметството до манастира.

Заради тежка финансова криза, Рилският манастир обявява дарителска сметка. Така в Светата обител се надяват да балансират бюджета си, защото в последните месеци приходите са много ниски.

В опитите да се спасят финансово в манастира са се възползвали и от мярката 60/40, като така са успели да изплатят заплатите на служителите за 13 работни дни от месец март. В последните два месеца Рилския манастир е на ръба на финансовата пропаст.

„Ежедневните разходи не са никак малки, това е осветление, отопление, данъци, не сме освободени от данъци, така че те са в доста голям размер, и действително положението е много сериозно“, обяснява дядо Евлогий, игумен на Рилския манастир.

Субсидията, която манастирът трябва да получи тази година, е в размер на 597 хиляди лева. Парите са предвидени за реставрации, ремонти и поддръжка. „До този момент ние не сме получили нито един лев от държавната субсидия, която отпуска българският парламент за Рилския манастир като паметник на ЮНЕСКО. Има решение на комисията по вероизповеданията субсидията да се продължи. Но след това се губи някъде в дебрите на нашата бюрокрация и не можем да открием какво се случва с нея”, разказва дядо Евлогий.

Монасите са се отказали от заплатите си, в името на това останалите служители да получават своите възнаграждения. За да бъде одобрен по мярката 60-40, манастирът е направил редица плащания по стари задължения, които допълнително са усложнили положението.

„Близките дни ще обявим официално банкова сметка за набиране на помощи, надяваме се да се намерят родолюбиви българи, които да помогнат. Досега сме се въздържали да търсим такава помощ и подкрепа, защото знаем, че много хора бедстват в момента, и смятахме, че Рилския манастир не трябва да бъде в числото на тези, които търсят подкрепа и помощ, но трябва да се запази обителта. Хора са ме съветвали да съкратим някой от работниците, служителите, но първо не е морално, а второ, утре никой не знае тези хора дали ще се върнат на работа, ако си намерят някъде другаде“, каза още дядо Евлогий. Заради липсата на държавна субсидия ще бъдат замразени редица реставрационни дейности, който бяха предвидени за тази година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *