Борисов: Заявили сме 600 000 PCR и 400 000 бързи теста

В контекста на препоръките на СЗО е било решено неотложно да се увеличи капацитетът за извършване на тестове за коронавирус, а държавите-членки ще докладват на ЕК за положението. Това заяви премиерът Бойко Борисов на брифинг в Министерски съвет.

„Който иска да си внася тестове, няма да използваме сътрудници. До 10 седмици трябва да сме готови за бързо и масово тестване. След 4-8 седмици ще ни трябват по 20 000 теста на ден. PSR е по-сигурният тест“, разкри министър-председателят.

Борисов разкри, че има заявка за поръчка от ЕК за 600 000 бройки PCR тестове и 400 000 бройки бързи тестове.

„Вчера на видеовръзката с лидерите на ЕС се стигна и до други решения. Точка 4 на решенията след Европейския съвет заявява, че твърдо ще противодействаме на дезинформацията. Още един път благодаря на българските медии, които коректно отразяват пандемията и излъчват брифингите на Мутафчийски“, каза още той.

„Призовахме лидерите и ЕК да ускорят действията си в подкрепа на осигуряването на неотложно и адекватно предоставяне на медицинско оборудване в целия ЕС, което е най-належащият приоритетен въпрос. В сътрудничество с промишления сектор Европейската комисия ще направи преглед на запасите, производството и вноса на стоки. Ще се поиска ускоряване на процедурите за обществени поръчки“, допълни Бойко Борисов.

„В точка 13 на решенията след Европейския съвет се казва:“Подкрепяме решителните действия, предприети от ЕЦБ, за да се осигурят благоприятни условия за финансиране във всички страни от Еврозоната“. Оставям на умниците да коментират, когато казваха „от къде България ще вземе пари“, коментира Борисов.

„Продължаваме да разпределяме многократните защитни облекла, те ще се използват по 50 пъти. Днес дори канцлерът на Австрия, най-добрата страна за живеене, ми поиска защитни и предпазни средства срещу коронавируса. Европейската комисия иска да ни сертифицира още понеделник“, коментира премиерът.

„Ако нашата индустрия съумее, освен да се задоволи нашият пазар за защитни облекла и шлемове, да можем и да изнасяме“, каза още Бойко Борисов.

„Продължаваме да закупуваме респиратори, дай боже да не ни трябват. Ще ни струва над 50 млн. лв., но ще знаем, че всичко възможно е направено“, коментира премиерът.

Борисов разкри още: „Ще направим всичко възможно, за да окажем подкрепа за научните изследвания. ЕС дава 140 милиона евро за 17 проекта, включително за ваксини.“

„Няма прогноза до кога ще продължи извънредното положение. Лидерите на ЕС са изключително притеснени за ситуацията“, разкри министър-председателят.

„В сряда ме помолиха банките, и обещах да мълча, защото работят усилено за безлихвените кредити. Финансовият министър Горанов всеки ден е с тях, скоро ще се разбере кога ще може да се теглят бързите кредити“, завърши Бойко Борисов.

Цена не се редуцира със закон. Това си е решение на КЕВР. Най-вероятно ще има приспадане на пари от бъдещи сметки на Топлофикациите. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев по време на брифинг в Министерски съвет.

На въпрос дали са обсъдили всички икономически мерки със синдикати и работодатели и това, че има недоволни от мярката 60/40, той заяви, че не знае случай, в който всички да са доволни. „Искаме да мине през тристранката и да може хората да се възползват от нея още от другата седмица, ако бъде одобрена. Тя вече претърпя промяна в обхвата. Трябва да започне да действа веднага, защото времето е фактор, с който трябва да се съобразяваме. Размерът ѝ е 1 млрд. лева, а ползватели ще са над милион работници „, допълни още Дончев.

„Скоростта е от огромно значение, всеки който е в нужда, който е пострадал по някакъв начин от кризисната ситуация, да получи тази подкрепа“, каза още вицепремиерът.

„Когато има сигурни мерки – то те ще се прилагат, за да може да се движи икономиката. Не можем да кажем в коя крива на заразата се намираме. Ако се наложи – мерките ще станат още по строги“, каза още той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *