Борисов: Иде страшна криза! Готов съм да говоря с всички заради протестите

Нито един индикатор не показва, че нещо ще се подобри, ще става зле. Не сме спрели увеличението на доходите, нито проектите. Приходните агенции продължават да поддържат приходи, които ни дават възможности да не теглим заем към този момент. Това каза в началото на редовното правителствено заседание премиерът Бойко Борисов.

Борисов предупреди, че ни очаква тежка икономическа криза. „Икономическата криза идва с огромни темпове и то в цял свят – от Америка до Европа. В такава ситуация държавата трябва да бъде много консолидирана. До този момент сме договорили повече пари за България, трябва да ги защитим на Европейския съвет, за първи път ще се събираме на живо, за да може да се излезе с решение. Колкото и да се опитваме с новите дизайни на 60/40, не е като да работи икономиката, както бяхме преди пандемията с 4 -5% ръст“, добави премиерът.

Бойко Борисов изрази и притеснения, че българите приемат здравната криза на шега и не приемат сериозно противоепидемичните мерки.

„Проведох разговор с Щаба. България е единствената държава, която счита, че коронавирус няма и пандемията е отминала. Великобритания и Франция от 1 юли отново въвеждат задължителни маски и връщат много от мерките, които досега бяха. Тревожен съм от това, което докторите казват, че наесен това ще ни изиграе лоша шега“, допълни министър-председателят.

България е единствената държава в света, която смята, че коронавирус няма. Не знам как ще изкараме следващите няколко месеца. У нас никой не вярва, не мисли и не изпълнява. Тревожен съм, че наесен това ще ни изиграе лоша шега. Ще видим. Така премиерът Бойко Борисов започна заседанието на Министерския съвет. И обяви, че е силно разочарован от президента Румен Радев заради протестите.

Икономическата криза идва с огромни темпове в цял свят, предупреди Борисов. Нямало нито един индикатор за подобрение. Напротив, щяло да става по-зле. „Нито сме спрели увеличението на доходите, нито проектите. С огромни усилия приходните агенции поддържат нива така, че да не теглим заем“, успокои все пак Борисов.

В четвъртък и петък предстои заседание на ЕС, за да се защитят още средства за България. „Това са дните, които ни спират. Има вот на недоверие, ще го гледаме. Няма да се спирам на сценаристите, на всичко, което се случи в общественото съзнание, в което се насаждат какви ли не събития, каквито изобщо не са се случвали“, коментира Борисов.

Според него обаче всичките лъжливи сайтове бълват небивалици, но те се насаждат в съзнанието. „Вчера стана ясно кой как прави и какво поръчва. Но ще е грешно да тръгнем в тази посока и да не забелязаваме тези, които протестират за социални придобивки. Те в други години по това време са на работа или в Гърция, или по морето. Разбираме ги“, добави Борисов. И призна, че колкото и да се опитва властта да отпусне помощи, те очевидно не са достатъчни.

„Ако успеем да държим финансите, както сега, ще успеем да довършим годината както миналата. Това ще е максимумът ни“, каза още Борисов.

Той призова членовете на кабинета да се концентрират върху социалните искания. А утре предстои коалиционен съвет, за да се уточни какво ще се прави в следващите месеци. И обясни, че е готов на диалог и с Румен Петков, и с Мая Манолова, както и с останалите предводители на протеста, за да помислят заедно за излизането от кризата. „Целта е точно такава – да се окървавява протестът. Знаят много добре как реагирам на кръв. Затова е и червената боя“, каза още премиерът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *