Борисов: Много съм благодарен на професорите от БАН – до 2-3 месеца ще се възстановим

Много съм благодарен на професорите от БАН, които подпомагат работата на Националния оперативен щаб в дейността им за ограничаване на разпространението на COVID-19 у нас. Така премиерът благодари на учените, които обещаха с математически модели да правят реални прогнози, за да се справим със заразата.

„От БАН ни предоставят изчисления на база подадените данни от другите държави. Така те изготвят сценарии за развитие на ситуацията в България. На база на техните анализи Щабът може да взима по-точни решения и да се прецени дали да се продължи със затягането на мерките“, написа Борисов във Фейсбук.

Първа прогноза за това кога ще приключи кризата с коронавируса направиха от БАН. От акедемията се включват с разработването математически модели, с които ще се дават прогрнози как и с какви темпове ще се развива разпространението на коронавируса. Проф. Николай Витанов от БАН отбеляза, че мерките на правителството работят.

„Ако карантината се спазва, след три седмици ще имаме хубави новини относно броя на заболелите, а до 2-3 месеца ще може да се поздравим със справянето с кризата“, прогнозира Витанов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *