Борисов: Може само да сме горди, че сме част от най-демократичния съюз на планетата

Борисов: Може само да сме горди, че сме част от най-демократичния съюз на планетата

„Днес е Денят на Европа, в който може само да сме горди, че сме част от най-демократичния съюз на планетата“. Това написа във Фейсбук премиерът Бойко Борисов по повод празника.

Ето какво още написа Борисов:

„България не е само консуматор на привилегии и еврофондове, ние пазим външната граница на Европейския съюз, участваме във вземането на решения за общата сигурност и просперитет на нашия континент. Днес подаряваме на Европа нашия девиз „Съединението прави силата“, защото трябва да излезем от кризата заедно и по-силни.

Отбелязвайки и годишнината от Победата над нацизма, си спомняме с признателност за милионите воини и участници в съпротивителното движение в Европа, дали живота си за да спасят човечеството от ужасите на лагерите на смъртта и газовите камери. Нека помним жертвите на тази война и уроците на историята. В мрачните години на Втората световна война Лондон, Москва и Вашингтон и техните съюзници заедно побеждават нацистката армия. Това е пример за солидарност, от която нашият свят се нуждае и днес“.

В София се проведе тържествена церемония по издигането на знамето на ЕС пред сградата на президенството по повод 9 май. На събитието присъства и Румен Радев. Той заяви, че трябва да търсим общ интерес в тези трудни дни, предава NOVA.

Заедно с вицепрезидента – Илияна Йотова, държавният глава положи венци пред Паметника на незнайния воин в столицата, с което двамата отбелязаха 75-ата годишнина от края на Втората световна война.

Заради епидемиологичната обстановка обаче церемонията се състоя с малък брой присъстващи, без представителен военен строй и без гвардейски оркестър, които са неизменна част от военния церемониал.

„Тук сме, за да отдадем почит на нашите малко останали, но достойни ветерани. Да не забравяме стотиците хиляди българи, взели участие в най-кръвопролитната война. Има над 12 000 загинали българи, за да има днес обединена, мирна и просперираща Европа. Поклон пред тяхната памет!“, заяви Радев.

Според държавния глава не трябва да има разделение в обществото за отбелязване на датата 9 май, защото без Деня на победата не би могло да има Ден на Европа. Радев припомни още, че този ден слага краят на нацизма и Холокоста.

„9 май за мен не е историческо понятие. Фашизмът не си е отминал в мисленето“, смята вицепрезидентът Йотова. Според нея тревожен е фактът, че в Европа все още се появяват партии на шовинисти, популисти и крайни националисти.

„Тази тема ще става все по-актуална през последните години“, прогнозира Йотова.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *