Борисов обеща да оправи пътя за Рилския манастир и… за 2 дни АПИ входира проекта, РИОСВ го одобри

Само 2 дни след посещението на Бойко Борисов на Рилския манастир на 2 юни, когато освен 600 000 лв. той обеща да оправи и свлачището по пътя към обителта, Агенция „Пътна инфраструктура” изготви проект за укрепване на свлачището, а на 4 юни РИОСВ – Благоевград го одобри.

Завидната експедитивност на двете държавни институции е обективирана в 2 решения на РИОСВ – № 451/2020 г. и № 453/2020 г., с което екоинспекцията дава картбланш на агенцията да започне укрепителните дейности, пише „Струма“.

Те ще се извършат на републикански път ІІІ-107 /Кочериново – Рила – Рилски манастир – Кирилова поляна/ и са представени в проекта на АПИ като „укрепителни дейности за защита на горски територии срещу ерозия и порои в обсега на три срутищни участъка, намиращи се непосредствено до републиканския път”.

Проучванията на АПИ доказали нарушаване на устойчивостта на откоса, вероятност за нова опасност от активизация на срутищните процеси и създаване на условия за пътни инциденти и затваряне на пътя.

За да се предотврати всичко това, агенцията е предвидила издълбаване на канавки, клейонажи, каменни прагчета от суха зидария, габионни прагове и др., а при необходимост – затревяване и други биологични мерки с цел укрепване или възстановяване на нарушения терен. Стабилизацията на ската ще се направи с армирана рогозка, покрита със стоманена мрежа, която ще бъде фиксирана със стоманени анкери и монтажни скоби от арматурно желязо. При работа в подножието на откоса се предвижда да се поставят предпазни кофражни платна 6/3 м. Обрушването на отделните късове по откосите ще се прави ръчно. Техника – автокран, компресор и мини сондажна машина, ще се ползват само при монтажа на рогозките и мрежите.

От Рилската света обител с писмо с вх. № 1480 (6)/04.06.2020 г. на РИОСВ – Благоевград е представено копие на нотариална декларация за съгласие да бъдат извършени дейностите, предмет на инвестиционното предложение на АПИ.

Второто разрешително от РИОСВ – Благоевград е за изграждане на стоманобетонна стена с височина 4.10 м, поемаща натоварването на част от срутищното тяло.Тя ще е с широчина 2 м.

Докато текат укрепителните дейности, пътят към Рилския манастир ще бъде с контролен режим на преминаване.

С темпото, с което държавните институции се заеха да изпълнят премиерската заповед, не е изключено още другата седмица да започне укрепването на свлачищата по пътя за манастира, които от много години притесняват местните и туристите.

Припомняме, че още през 2018 г. правителството обяви, че се захваща сериозно с укрепването на скалите около пътя, само че проектът се забави, защото се изчаквало разрешение за премахване на определени дървесни видове. Миналата година МС отпусна 6 457 500 лв. за укрепването на срутищата по пътя за Рилския манастир, но според министъра на регионалното развитие Петя Аврамова проучванията били прекратени поради нестабилността на терена. Тази година бе нужна една премиерска визита, за да се отприщят дейностите по укрепване на свлачищата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *