Борисов обеща: Ще отворим парковете, ако няма бум на заразени до събота

Ако няма рязко увеличение на заразените от коронавирус до петък и събота, правителството ще обсъди отварянето на парковете и планините. Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов на брифинга в Министерски съвет. Той обаче предупреди, че досега данните от Националния оперативен щаб не дават повод за оптимизъм.

От вчера облекчихме пет мерки, обясни Борисов. И ги изреди: отваряне на пазарите, премахване на часовите пояси за влизане и излизане в София, възстановяване на имунизацията на бебетата, женските консултации и плановите операции в болниците.

„Останаха парковете и планините. За съжаление допуснахме масово пътуване по Великден и смесване на хора, защото полицията на може да преследва и налага крути мерки върху гражданите. Сега трябва да видим какви ще са резултатите от това“, заяви още премиерът. Той настоя, че правителството прави всичко възможно българите да не се чувстват като затворници, но иска да запази живота им.

„Ако забележим, че кривата не е толкова стръмна ще освободим парковете и планините, но по много строг ред. Нищо не ни сочи към момента да бъдем оптимисти. Броят за заразените и починалите дори говорят друго“, разясни още Борисов.

Той наблегна на ситуацията с медицинския персонал, който е на предната линия на борбата с епидемията.

„Ние понякога сме лицемерни като общество. Лесно ръкопляскаме на докторите. Значи на нас ни омръзна да стоим вкъщи, а лекарите работят в карантинни условия и със седмици не си отиват вкъщи, а приберат ли се се карантинират. На тях това им се вижда хубаво, а на другите им омръзва. Проблемът следващата седмицата ще е с медицинските работници – все повече се разболяват“, предупреди Борисов.

Той отново настоя, че не може да поеме риска с разхлабване на мерките.

„Аз като добър доктор не мога да препиша тази рецепта. Който може да го направи – да си умори хората. Борис Джонсън не е същият Борис Джонсън като от преди месец. Трябва ли всички да минем през апаратите и интензивното, за да разберем какво е там“, мотивира се премиерът за това защо у нас извънредното положение е чак до 13 май.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *