Борисов: Отлагаме плащането на данъци, ще помогнем на бизнеса и най-нуждаещите се

Борисов: Отлагаме плащането на данъци, ще помогнем на бизнеса и най-нуждаещите се

Най-ефикасните и бързи мерки бяха направени в България, докато много държави се лутаха. С мигрантите много държави се изправиха пред катастрофа. България продължава да има нула миграция. Моите опоненти го пропускат, но един ден това ще бъде отчетено като много добре свършена работа. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на брифинг в Министерски съвет.

Няма институт, който да каже, че има ваксина или такъв, който да се подпише под гаранцията за бързия тест, подчерта той.

„Истински вярвам, че моите колеги в Брюксел ще купят и ще предоставят най-доброто, което има, за да спрем да се изпитваме кой тест е по-сигурен или по-качествен. Всички в ЕС ще купим едни и същи тестове“, обяви премиерът на България.

„Ние се водим от основното да спасих живота на българите и да запазим работата им. Трябва да предприемем мерките сериозно. Единственото правилно и доказано в този момент е социалната изолация, затова създадохме КППТ-та“, посочи Борисов.

„Самосъзнанието, дисциплината, контролът е важен. Можеш да излъжеш, но лъжеш само себе си и ставаш преносител на зараза“, добави той, визирайки хората, които не спазват карантината.

„360 болници са в готовност, ако не дай Боже, има пандемия. Защо е тази паника? Сега, като започнем в края на месеца да изплащаме по 1000 лева заплатите, да не стане, че са малко. Като нация трябва да сме свити като юмрук, иначе няма как да успеем“, предупреди той.

Бойко Борисов съобщи, че правителството отделя половин милиард лева за увеличаване на разходите за МЗ, МО и МВР. Мерки по отношение на заетостта – отпускат се допълнително 4 млрд. лева ресурс. Заделени са половин милиард, които служат за гаранция за бизнеса. 200 милиона са насочени за потребителски кредити до 1500 лева, за тези които не ходят на работа. Разходи за запазване на работните места за подпомагане на бизнеса по схемата 60/40, ако не уволняват работниците – мисля, че ще минат един милиард лева. Отлагане на плащане на данъци до 30 юни – това прави 600 милиона по-малко в хазната. Ще гласуваме близо 50 милиона лева за най-нуждаещите се пенсионери“, стана ясно от думите му.

Премиерът призова да се отнасяме сериозно към карантината, защото остава само още една мярка – да се забрани на възрастните хора да излизат. Освен това, ако се запази положението до юни при този ръст на разходите, ще е тежко за всички. Зимният туризъм има мазнинка от кувертите около Коледа, проблемът е какво ще правим с летния туризъм. Един по един всички браншове имат заявки. Нека не се поддаваме на паниката. Ако трябва и дълг ще направим, но не виждам защо да задлъжняваме следващото поколение. 2-3 месеца ще потърпим. Всичко сега е спряло и изчаква“, каза той.

„Всички, който в този момент работи, е герой, защото благодарение на него икономиката също работи. Ние трябва да запазим тази тъничка нишка. Нужно е единство и търпение“, категоричен е Борисов.

„Сигурен съм, че загубите ни са огромни. Целта на всички тези мерки е пикът на коронавируса, да дойде колкото се може по-бавно. Представете си, че ледената пързалка е морка, за да видите колко е направено. Затова излезе ли ново лекарство, няма да можете да си намерите място по заведенията“, обясни Бойко Борисов.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *