Борисов поиска общ медицински щит за ЕС

Борисов поиска общ медицински щит за ЕС

Да бъде създаден общ медицински щит в ЕС – т.е. общ протокол за действие, който да е с червен, жълт и зелен код, настоя премиерът Бойко Борисов в речта си на стратегическия форум в словенския курорт Блед, събрал лидерите от Централна и Югоизточна Европа.

Темата на дискусията бе бъдещето на общността след Брекзит и пандемията COVID-19, като българският министър-председател е направил общо две изказвания в рамките на форума.

Според Борисов е наложително да има общ медицински протокол за действие, за да знае всяка държава в ЕС как да действа при дадени условие и да се следва един и същи план. Борисов отново изтъкна, че няма по-добро място от ЕС, а ЕК е свършила много работа, но припомни, че вече сме септември, идват зимните грипове, а на места има и миграционна вълна.

„Трябва да има единен протокол за Европа, за да се знае училищата ще бъдат ли отворени“, посочи той и добави, че с него ще се знае и дали ще функционират и детските градини, дали да се забраняват спортните прояви в ЕС и по какъв начин. Той напомни, че всяка една държава в ЕС трябва да осигурява зелен коридор за тировете за транспорт. По думите му е необходимо да се подходи глобално и по отношение на защитните облекла, ваксините и медикаментите за справяне с новото заболяване.

„Освен хилядите човешки животи и пари, работните места, които загубихме, загубихме и най-важната битка – за психическото здраве на хората, каза Борисов. Според него сигурността и психическото здраве на хората са най-важни. По думите му всеки един човек се събуждал с мисълта дали има сигурност. „А ние какво им казваме всеки ден – втората вълна, че е по-лоша от първата“, аргументира се премиерът. В тази връзка той изтъкна, че протести има в цяла Европа, а хората дори не знаят дали има или няма коронавирус. В същото време още няма ваксина.

Борисов припомни инициативата на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен за глобален отговор на пандемията, която от първата кампания за събиране на средства през май 2020 г. до началото на август е събрала близо 16 млрд. евро, като я приветства. „Това е силен и ясен сигнал за глобална солидарност“, изтъкнал той.

„Всички искаме да бъдем по-добре подготвени и да реагираме по-ефективно на кризите. В рамките на ЕС са необходими солидарност и единомислие между държавите членки, за да бъдем силни в справянето с кризата“, настоя премиерът, като обясни, че предизвикателствата, пред които сме изправени, изискват да сме по-обединени отвсякога. Той припомни пред лидерите, че пандемията е поставила на изпитание здравните и икономическите системи и продължава да бъде фактор за нестабилност и несигурност.

„Показахме, че в условията на пандемия не сме готови. Март месец се надпреварвахме коя държава първа ще затвори границите. България беше солидарна, произвеждахме медицински облекла, шлемове, маски и на всички, които са поискали в Европа, сме изпратили“, заяви Борисов в речта си, като изтъкна, че страната ни се е справила добре с пандемията и очерта и другите постижения на България – приемането ни в чакалнята на еврозоната „до февруари пък сме били страната с най-нисък външен дълг в Европа. Готови са и всички инфраструктурни проекти, в това число и терминалът за втечнен газ от Гърция. Накрая Борисов отбеляза, че сме на най- трудното място – между Крим, Турция и Черно море. По време на форума пък чешкият премиер похвали Борисов и България, че пазят добре външната граница.

Малко по-късно Борисов написа в профила си във Фейсбук, че вместо да се съсредоточим върху това, ние (Европа – б.р.) още спорим има ли COVID-19. „ЕК свърши много добра работа за справяне със социално-икономическите последици от пандемията. Предизвикателствата, пред които сме изправени, изискват да сме по-обединени отвсякога“, написа той.

Премиерът: България и САЩ са съюзници и стратегически партньори

България и САЩ са съюзници и стратегически партньори, като сътрудничеството между двете страни е изключително широко както на двустранна основа, така и в рамките на НАТО и взаимоотношенията ЕС-САЩ. Това е изтъкнал премиерът Бойко Борисов по време на среща със заместник-помощник държавния секретар на САЩ за Европа и Евразия Матю Бойс, съобщиха от МС.

Двамата са разговаряли преди началото на форума в Блед и са обсъдили инициативата „Три морета“, в която страната ни участва заедно с още 11 европейски държави и която предвижда енергийна, транспортна и дигитална свързаност за постигане на диверсификация на източниците и транспортните връзки, а също и за стимулиране на единния пазар на стоки и услуги. Премиерът отбелязал значението на инициативата като прагматична платформа за сътрудничество в търговско-икономическата област.

„Още по-силното задълбочаване на българо-американските търговско-икономически отношения ще има важно значение в периода на възстановяване на икономиката от пандемията от COVID-19“, акцентирал още Борисов пред Матю Бойс. Премиерът дал висока оценка на провелата се в София през януари първа сесия на стратегическия диалог България-САЩ. Добавил, че е много важно да се запази положителната тенденция за устойчив растеж на двустранната търговия между България и САЩ, както и привличането на нови преки американски инвестиции. Значителен потенциал за това има във високотехнологичните сектори, аутсорсинга, машиностроенето и електротехниката.

Магистрала „Европа“ стига Сливница до ноември

Продължаваме усилената работа по АМ „Европа“ и „Балкански поток“, които са проекти от огромно значение не само за България и Сърбия, но и за целия регион. Това написа премиерът Бойко Борисов във Фейсбук от Блед. В рамките на форума той е разговарял със сръбския президент Александър Вучич. Борисов отбелязва, че по трасето на „Балкански поток“ вече са разнесени 474 км тръби, от които 468 км са заварени, а участъкът на АМ „Европа“ от Драгоман до Сливница ще бъде завършен предсрочно до ноември.

„Уверих сръбския президент Александър Вучич, че независимо от трудностите заради пандемията ускорената реализация на двата проекта е сериозен ангажимент на България“, пише Борисов. Малко по-късно Борисов написа във Фейсбук, че високо цени приятелските отношения между България и Унгария.

„Вярвам, че те ще останат такива и занапред. С унгарския премиер Orbán Viktor обсъдихме предизвикателствата, свързани с COVID-19. Пандемията постави на изпитание Европа и света. Много важен и показателен за ЕС ще бъде начинът, по който ще се справим и ще излезем от кризата“, написа той.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *