Борисов с разговор с Урсула фон дер Лайен, обсъдили мерките за излизане от кризата

Борисов с разговор с Урсула фон дер Лайен, обсъдили мерките за излизане от кризата

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен поздрави българите с най-светлия християнски празник Възкресение Христово в телефонен разговор с премиера Бойко Борисов, съобщиха от Министерски съвет.

„Българското правителство прояви силна воля и не затвори църквите в момент, в който хората имат нужда от вяра и надежда“, заявила Лайен. Тя изтъкнала още, че българите, посетили храмовете за Великден, са били дисциплинирани и са следвали препоръките за социална дистанция.

По време на разговора двамата обсъдили плановете и възможностите на ЕС за излизане от кризата, свързана с пандемията от COVID-19. Двамата разговаряли и за разработването на конкретни мерки за бързо възстановяване на икономиките на страните от общността.

„В тази ситуация е нужно ЕС да покаже единство. Сигурен съм, че както винаги ще намерим ефективно решение на проблемите и заедно ще успеем да преодолеем в кратки срокове последиците от забавянето на икономическите процеси и растежа в страните“, заявил Борисов.

Премиерът информирал председателя на ЕК и за намеренията на България да ускори действията си за кандидатстване за чакалнята на Еврозоната. Борисов изтъкнал пред Лайен постиженията на страната ни в процеса по подготовката ни и конкретните стъпки и усилия, които правителството, банковият сектор и надзорът в страната ни реализират съвместно.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *