Боядисайте яйцата с пяна за бръснене, направете дома си цветен с кошници

Боядисайте яйцата с пяна за бръснене, направете дома си цветен с кошници

Настъпи един от най-светлите християнски празници. Той идва с нуждата от точни традиции, определени ястия и… украса. Може да е изненада за повечето от вас, но за Великден има не по-малко оригинални идеи за освежаване на интериора от Коледа.

Свикнали сме по това време да виждаме пищни украси само по филмите и телевизионните поредици, но през последните години и българинът се стреми да е заобиколен от красоти. Главните герои са ясни – яйца, кошнички, зайчета и пиленца.

Да започнем с яйцата и оригиналните идеи за декорирането им. Нашумяха различни идеи за използване на желатин при боядисването им.

При тази техника свареното яйцe ce пoтaпя зa 3 минути в разтворен нa вoднa бaня жeлaтин. Cлeд кaтo ce извaди, ce риcувa нa ръкa c клeчкa зa уши. Препоръчително e бoятa дa e рaзтвoрeнa в мaлкo вoдa. Важно уточнение е, че желатинът съхне бавно и трябва да сте внимателни. За сметка на това обаче яйцата стават ярки и много красиви.

Друг интересен вариант е

използването на дантела

Можете да си набавите такава от магазин за платове или от стара дреха, която лесно можете да прежалите. Както сигурно вече се досещате, идеята е десенът на дантелата да се отпечата върху яйцето. За целта трябва да го увиете в нея и завържете здраво. След това потапяте в избран от вас цвят и изчаквате около 10 минути, преди да го извадите. Оставете го да се отцеди и да изсъхне и тогава махнете парчето плат. Великденските ви яйца ще изглеждат като нарисувани. Освен това можете да отрежете малки парчета от дантела и да ги залепите върху традиционно боядисани яйца. Подобен ефект можете да постигнете и с помощта на стара вратовръзка.

За появата на интересни яйца на трапезата ви

може да заложите и на пяна за бръснене

Трябва да смесите пяната с готварска боя или традиционна боя за яйца. Ще ви трябва голямо количество памук или хартия за печене, за да сложите сместа. Използвайте ръкавици, защото може да се сдобиете с шарени пръсти. След като сместа е готова, овъргаляйте яйцето в нея и го оставете да престои около 5 минути.

Да не забравяме, че

на мода е омбре ефектът

И това не важи само за коси и маникюр. За тази техника не ви трябва нищо повече от боя за яйца, разтворена в дълбок съд с 1 супена лъжица оцет. Стартирайте начинанието с по-малко разтвор, в който да потопите дупето на яйцето, като се стремите да го придържате изправено. За да получите омбре ефект, постепенно добавяйте още вода към боята. По този начин тя се разрежда и става по-бледа. Повтаряйте, докато не оцветите цялото яйце.

Можете и да счупите 2-3 яйца, за да използвате парчета от черупката за „уау“ ефект. Залепете парченцата с помощта на лепило върху вече боядисани яйца. Важен съвет – използвайте по-заоблени черупки за дупето на яйцето, за да прилепнат по-добре.

Разгърнете творческия си потенциал

и с четка за боички. Великденските ви яйца ще станат наистина специални, ако сами ги изрисувате. Особено ако изобразителното изкуство ви се отдава. Така например можете да нарисувате яйцата си с очи и маски на лицето. Това е истински хит в социалните мрежи покрай мерките за сигурност по време на пандемията.

Да продължим с

украсата на къщата

Както вече споменахме, трябват ви кошнички, пиленца и зайчета. От много магазини можете да се сдобиете с кошници. Дори и да не намерите цветни, можете да си ги оцветите сами. Препоръчително е да си купите и декоративна трева, която да разделя великденските яйца от дъното на кошницата. И като заговорихме отново за яйца, пазарът разполага с богат асортимент от декоративни такива. Някои са като коледни играчки и можете да ги закачите на лампиона си или на някое дръвче, ако имате такова. Други са на пръчка и са подходящи за слагане в саксия или ваза. Има такива, които изглеждат счупени и от тях надничат пиленца и зайчета. Ако имате малко дете с афинитет към играчки от шоколадови яйца, можете да си направите сами такъв тип украса.

Боядисайте черупки от яйца

и сложете вътре малко изкуствена трева и малка подходяща играчка от арсенала на наследника си. Ще се запитате кой има време за такива неща… Не се оправдавайте, защото към днешна дата отговорът е – почти всеки. Ако детето ви е малко по-голямо, можете да го впрегнете да помага и това начинание да се превърна в забавление за цялото семейство.

Освен това си купете различни пиленца и зайчета, които да поставите на различни места в дома си. Разбира се, не прекалявайте, за да не се превърне ефектът в кичозен дефект. Въпросните пиленца можете да сложите в кошничката си с боядисани яйца. Със сигурност ще оберете множество палета нагоре в социалните мрежи, ако решите да заснемете и споделите своята празнична артинсталация.

Не забравяйте за най-малките

членове на семейството. В момента малчуганите имат най-голяма нужда от разнообразяване на ежедневието със забавления, които не включват компютри, таблети, анимационни продукции и други занимания от този тип. Сигурно сте виждали по филмите как в Щатите покрай великденските празници организират търсене на яйца. Скрийте няколко такива в дома си. Ако имате късмета да имате дворно пространство – още по-добре. Ако имате повече от едно дете, е удачно да организирате играта като състезание за това кой ще намери повече яйца. Накрая наградете победителя и загубилите с шоколадови яйца и зайчета, за да не излизате от тона на украсата.

Можете да зарадвате малчуганите с ръчно направена

кутия във формата на морков

в която да сложите лакомствата. За нея ви трябват оранжев картон, моливи за рисуване, ножица и линия. Трябва да очертаете и да изрежете морковената кутия. Завършете творението си със зелена панделка, конец или прежда.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *