Брежани вече има книга за своите древни традиции

Книгата „Стародавни и живи“ вече е в ръцете на жители на симитлийското село Брежани. Тя разкрива всичко онова, което са правили на празниците техните баби, обичаите, красивата обредна култура от региона. Разказва за всичко, което е предавано от поколение на поколение и е останало живо до днес. Книгата бе представена вчера в Благоевград, в Регионален исторически музей.

Традициите на Брежани са описани на български и английски език. Творбата е създадена от Сдружение „Хора и традиции”, финансирането е по програмата „Културно наследство”, Модул „Съхранение и популяризиране на културното наследство” на Национален фонд култура и с подкрепата на Югозападно държавно предприятие.

Д-р Румяна Панова, председател на Сдружение „Хора и традиции” сподели, че представянето на тази книга е празник както за за нея, така и за всички, които са взели участие в нейното съставяне. „На корицата на книгата пише, че авторите сме ние със Снежана, но всъщност истинските автори на книгата са хората от Брежани. Нашата работа бе да съберем това, което е в техните глави и да го представим на вас – читателите, по един прекрасен начин”, допълни още тя.

Баба Катя от Брежани коментира, че в книгата е предала своите спомени за обичаите, които е запомнила от своята майка, баба и по-големите ѝ сестри. „Това, което знаех – предадох на бъдещите поколения”, категорична бе тя.

Позицията на младото поколение представи Христина Пенчева. „За нас, децата на Брежани беше много голямо щастие да участваме в съставянето на книгата. Тя ще ни послужи най-вече на нас, защото след време традициите ще се загубят, но ние трябва да ги знаем”, каза тя.

Тази книга е не само памет, но и трепет, бъдеще, любов. Тя напомня, че без минало нямаме бъдеще, а без истинските, автентичните обичаи и традиции няма да го има българския народ, пише Илинден прес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *