Бременна жена от Банско трябва да ражда до дни – не знае къде

Трябва да раждам до дни, имам планирано секцио в София. От Щаба ми казаха, че мога да напусна Банско само с линейка и без придружител. Посъветваха ме да звънна на 112, но оттам не ми дадоха отговор дали и кога ще ме извозят към София. Нямах и отговор как ще се върна в Банско с бебето. Това разказа пред БТВ бременната в 9 месец Евангелина Георгиева от Банско, който е под карантина заради епидемията от коронавирус.

„Това е уникален случай, не за друго, а защото Банско е под карантина. Вчера от Министерството на здравеопазването публикуваха данни, че бременните се извозват за раждане до най-близкото лечебно заведение. Бременната жена от Банско може да роди в Благоевград“, коментира д-р Виолета Димитрова от „Майчин дом“.

„При започващ аборт или раждане, раждане в ход и други спешни състояния, бременните жени трябва да потърсят медицинска помощ в най-близкото специализирано звено по акушерство и гинекология или там, където са наблюдавани по време на бременността, или да позвънят на спешния номер 112“, информира здравното министерство.

„Не мога да се регистрирам като бременна, ще посетя кабинет, за да се регистрирам чак когато пандемията свърши“, разкри бременна в 4 месец жена.

Припомняме, че към момента в страната са спрени или силно ограничени женските консултации и детските прегледи.

„Болничните могат да се издават от акушер-гинеколози или личните лекари“, разкри д-р Гергана Николова, общопрактикуващ лекар.

Д-р Димитрова от „Майчин дом“ посъветва бъдещите майки да изпращат своите съпрузи, които да могат да вземат от лекарите болничните листове.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *